Un cercetător iranian din domeniul nuclear a fugit în SUA şi colaborează cu CIA

Un cercetător iranian din domeniul nuclear a fugit în Statele Unite şi colaborează cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), a anunţat marţi postul de televiziune ABC News.

25 afișări
Imaginea articolului Un cercetător iranian din domeniul nuclear a fugit în SUA şi colaborează cu CIA

Un cercetător iranian din domeniul nuclear a fugit în SUA şi colaborează cu CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Shahram Amiri, care este de 30 de ani fizician în domeniul nuclear, a dispărut în iunie 2009 la sosirea sa în Arabia Saudită unde se dusese oficial în pelerinaj.

Această fugă este considerată o victorie de către agenţii serviciilor americane de informaţii, în cadrul eforturilor Statelor Unite de a contracara programul nuclear iranian.

Dispariţia acestui cercetător "făcea parte dintr-o operaţiune a CIA, planificată cu mult timp în urmă pentru a-i facilita fuga", potrivit ABC News, care citează surse ce deţin informaţii despre operaţiune de la oficiali din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a acuzat la 7 octombrie Statele Unite că ar fi implicate în dispariţia cercetătorului.

"Am obţinut documente care demonstrează implicarea Statelor Unite în dispariţia lui Shahram Amiri în Arabia Saudită", declara Mottaki, citat de agenţia iraniană de presă Fars.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici