Un oficial UE sugerează că nava Arctic Sea transporta arme, fiind capturată de Israel

Raportorul UE pentru combaterea pirateriei, amiralul Tarmo Kouts, sugerează că nava Arctic Sea, dispărută în Oceanul Atlantic două săptămâni, probabil transporta armament, confirmând speculaţiile că ar putea fi vorba de o operaţiune a Israelului, relatează ediţia online a revistei Time.

24 afișări
Imaginea articolului Un oficial UE sugerează că nava Arctic Sea transporta arme, fiind capturată de Israel

Un oficial UE sugerează că nava Arctic Sea transporta arme, fiind capturată de Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat Time, Kouts afirmă că doar un transport de armament poate justifica atitudinea bizară a Rusiei în acest caz. "Există ipoteza că la bord erau rachete. Din experienţa mea, vă pot spune că versiunile oficiale nu sunt realiste", explică amiralul.

Oficialul UE confirmă că interceptarea navei de către serviciile de securitate israeliene este explicaţia cea mai plauzibilă.

Versiunea oferită de Rusia este că nava Arctic Sea, cu echipaj rusesc, a plecat din Finlanda sub pavilion maltez la 22 iulie. Urma să ajungă în Algeria cu un transport de cherestea. Însă, potrivit Moscovei, opt presupuşi piraţi ar fi capturat nava la 24 iulie. Dispozitivul electronic de localizare a fost dezactivat, iar nava a dispărut în Oceanul Atlantic. Pe 12 august a fost trimisă o navă de patrulare care a găsit nava după o săptămână.

"Dar, pe măsură ce apar detalii despre incident, versiunea oficială pare să nu mai fie valabilă, iar Rusia nu prea mai poate oferi explicaţii. De ce dintre atâtea nave care transportă bunuri de valoare piraţii au atacat tocmai o navă care avea la bord lemn? De ce echipajul nu a transmis un SOS? De ce preşedintele israelian Shimon Peres a efectuat o vizită în Rusia după ce nava a fost găsită? De ce Rusia a aşteptat atât de mult înainte de a începe căutarea navei?", comentează revista Time.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici