Unchiul lui Kim Jong-un a fost înlăturat cu forţa de la o reuniune şi şters din fotografii şi din imagini de arhivă - FOTO

Coreea de Nord a difuzat luni fotografii cu unchiul liderulului Kim Jong-un înlăturat de pe scaun de către poliţie în timpul unei reuniuni, fapt ce evidenţiază decăderea bruscă a celui care era considerat numărul doi în ierarhia de la Phenian. Autorităţile au început deja înlăturarea lui, Jang Song-Thaek fiind şters din fotografii şi filmări oficiale.

16594 afișări
Imaginea articolului Unchiul lui Kim Jong-un a fost înlăturat cu forţa de la o reuniune şi şters din fotografii şi din imagini de arhivă - FOTO

Kim Jong-un şi Jang Song-Thaek (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Coreea de Nord a confirmat în cursul dimineţii demiterea influentului unchi, eminenţa gri a regimului, care a fost acuzat că este un insurgent corupt, un bărbat afemeiat şi un toxicoman.

Potrivit agenţiei de presă KCNA, unul dintre principalele canale ale propagandei regimului comunist, Jang a fost demis pentru că a comis "acte criminale" şi a condus un grup "contrarevoluţionar".

Înlăturarea acestui demnitar şi executarea a doi dintre consilierii săi apropiaţi au fost anunţate săptămâna trecută de serviciile de informaţii sud-coreene.

Televiziunea publică - singura existentă în Coreea de Nord - a difuzat două fotografii ale lui Jang Song-Thaek, unde poate fi văzut cum este smuls din scaun de doi bărbaţi în uniformă, în timpul a ceea ce pare a fi o adunare politică, sub privirile înmărmurite ale înalţilor demnitari.

Este extrem de rar în Coreea de Nord să se facă publice imagini în care sunt umiliţi oficiali de rang înalt.


Alte imagini, publicate de televiziunea nord-coreeană, îl arată pe liderul Kim Jong-un în timp ce priveşte nonşalant adunarea de pe un podium şi înconjurat de alţi oficiali de rang înalt a partidului, între care Kim Yong-Nam, preşedintele ţării (titlu onorific), şi Choe Ryong-Hae, confidentul liderului nord-coreean.

Nu este sigur că aceste fotografii şi cele ale arestării unchiului au fost făcute în aceeaşi zi, respectiv duminică.

Dinastia Kim conduce cu mână de fier Coreea de Nord de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Kim Jong-un reprezintă a treia generaţie. Orice fel de opoziţie sau disidenţă sunt sufocate din faşă.

Dar chiar într-o ţară aşa de totalitară precum Coreea de Nord, publicarea imaginilor ce prezintă decăderea unui oficial de rang înalt este foarte rară, iar ultimul exemplu de acest fel datează de la sfârşitul anilor '70, subliniază Yang Moo-Jin, profesor la universitatea de studii nord-coreene.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a făcut publice o serie de fotografii de genul "înainte şi după" în care se observă procesul de înlăturare a lui Jang Song-Thaek din istoria statului asiatic.

Unchiul lui Kim Jong-un, încercuit cu roşu în imaginile din partea stângă, dispare în imaginile din dreapta, difuzate după incidentul din timpul reuniunii.

Cadrele din partea stângă fac parte din documentarul "Marele Tovarăş", care a fost difuzat  iniţial pe 7 octombrie, în timp ce imaginile din dreapta sunt preluate din acelaşi documentar, redifuzat de televiziunea nord coreeană pe 7 decembrie.

Kim Jong-un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a preluat conducerea ţării în decembrie 2011, la moartea tatălui său, Kim Jong-il.

Jang Song-Thaek, în vârstă de 67 de ani, este soţul surorii lui Kim Jong-il, şi era considerat regent în perioada de tranziţie, în slujba nepotului său.

Dar influenţa şi reţeaua sa ar fi putut genera nemulţumirea tânărului, apreciază analiştii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici