Victoria Nuland este aşteptată într-o vizită la Chişinău

Adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, se va afla sâmbătă şi duminică într-o vizită în Republica Moldova, a anunţat şefa diplomaţiei de la Chişinău, Natalia Gherman, într-o emisiune a postului de televiziune TV7.

143 afișări
Imaginea articolului Victoria Nuland este aşteptată într-o vizită la Chişinău

Victoria Nuland (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Ministrul Natalia Gherman a precizat că vizita oficialului american a fost stabilită în cadrul deplasării premierului Iurie Leancă la Washington, la începutul lunii martie, şi va fi o continuare a dialogului strategic cu Statele Unite.

Premierul Iurie Leancă s-a aflat la începutul lunii martie într-o vizită la Washington, unde a primit un mesaj puternic de susţinere din partea preşedintelui Barack Obama. Statele Unite vor "susţine enorm parcursul european al Republicii Moldova, înţelegem că acest drum nu este unul uşor, susţinem integritatea teritorială si suveranitatea Republicii Moldova", a afirmat preşedintele Barack Obama, în urma unei întrevederi cu premierul Leancă.

Premierul Iurie Leancă a avut discuţii la Washington cu secretarul de Stat John Kerry şi vicepreşedintele Joe Biden, în contextul crizei din Ucraina.

Pe fondul crizei apărute după ce Rusia a anexat peninsula Crimeei, mai mulţi oficiali şi-au declarat îngrijorarea în legătură cu intensificarea tensiunilor în regiunea transnistreană.

Susţinut de Moscova, Tiraspolul şi-a declarat unilateral independenţa de Republica Moldova în 1990. Un conflict armat între Chişinău şi forţele separatiste de la Tiraspol a izbucnit la 2 martie 1992, iar acordul de încetare a focului a fost semnat în 21 iulie 1992 între R. Moldova şi Rusia.

Independenţa Tiraspolului nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

În prezent, un contigent rus face parte din forţele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană. Autorităţile de la Chişinău s-au pronunţat în repetate rânduri asupra înlocuirii acestor forţe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici