Vulcanul Aso din Japonia a intrat în erupţie

Muntele Aso, din sud-vestul Japoniei, a intrat în erupţie, au anunţat autorităţile care au făcut apel, miercuri, la prudenţă în faţa unei activităţi care s-ar putea intensifica.

374 afișări
Imaginea articolului Vulcanul Aso din Japonia a intrat în erupţie

Vulcanul Aso din Japonia a intrat în erupţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Situat în prefectura Kumamoto, pe insula Kyushu, vulcanul a reînceput marţi să arunce cenuşă, fiind confirmate depuneri "până la 30 de kilometri est de crater", a explicat departamentul din Fukuoka al agenţiei naţionale de meteorologie.

"Exploziile se pot repete în zilele următoare", a avertizat acesta.

Mişcările seismice s-au amplificat marţi în jurul orei 07.00 (24.00 ora României) şi încă erau semnificative la începutul serii, apoi miercuri dimineaţă, dar nu există indicii majore care să sugereze o erupţie importantă, a precizat centrul vulcanic al agenţiei de meteorologie.

Cenuşa era expulzată până la 500 de metri înălţime marţi şi, punctual, la o altitudine dublă miercuri dimineaţa, în jurul orei 09.00 (02.00 ora României).

Muntele Aso face parte dintre cei 47 de vulcani aflaţi sub supraveghere din totalul de 110 vulcani activi din Japonia. În prezent el este vizat de o alertă de nivelul 2, ceea ce înseamnă că este interzisă apropierea la mai puţin de un kilometru de crater.

Scara de avertizare pentru activitatea vulcanică are trepte de la 1 la 5, ultimul nivel necesitând evacuarea populaţiei din împrejurimi.

"Activitatea acestui vulcan trebuie urmărită cu atenţie", a declarat pentru postul de televiziune public NHK Toshitsugu Fujii, un expert care prezidează comisia de predicţie a activităţii vulcanice.

În septembrie, Muntele Ontake, situat în centrul Japoniei, între prefecturile Gifu şi Nagano, a intrat în erupţie brusc, fără semne de avertizare, blocând sute de turişti pe munte, dintre care peste 60 au murit.

Această catastrofă este cea mai gravă de acest tip din Japonia de la sfârşitul ultimului război.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici