Avertisment: Ţările în care până în 2070 va fi prea cald pentru a putea trăi. 3.5 miliarde de oameni locuiesc în zone expuse

  • Un studiu climatologic efectuat de PNAS arată că până în 2070 circa 3.5 miliarde de oameni ar putea ajunge să trăiască în zone mult prea calde pentru a putea trăi
  • Aceştia ar fi nevoiţi să se relocheze, pentru că respectivele zone ar deveni deşertice şi nu ar mai putea oferi condiţiile favorabile vieţii normale
  • Ecologiştii avertizează că ritmul de încălzire a planetei este peste cel din ultimii 6.000 de ani
2349 afișări
Imaginea articolului Avertisment: Ţările în care până în 2070 va fi prea cald pentru a putea trăi. 3.5 miliarde de oameni locuiesc în zone expuse

Avertisment: Ţările în care până în 2070 va fi prea cald pentru a putea trăi. 3.5 miliarde de oameni trăiesc în zone expuse

Dacă ritmul de încălzire a planetei se va păstra, până în 2070 circa 3.5 miliarde de oameni ar putea fi nevoiţi să se relocheze din zone în care ar fi prea cald pentru a putea trăi, arată un studiu nou, efectuat de PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). Ecologiştii spun că părţi continentale importante ale planetei ar putea să nu mai ofere condiţiile necesare vieţii normale.
 
Pentru fiecare 1 grad Celsius adăugat la media încălzirii globale, 1 miliard de oameni vor fi nevoiţi să se relocheze în zone mai "răcoroase" ori să se adapteze căldurilor extreme, arată studiul.
 
Tim Kohler, arheolog la Universitatea din Washington şi coautor al studiului a explicat că acesta este scenariul probabil în cazul în care umanitatea nu va începe să ia măsuri anti-poluare.
 
Experţii spun că cea mai mare parte a populaţiei trăieşte în zone în care media anuală este cuprinsă între 11 şi 15 grade Celsius, iar o mai mică parte în zone în care media este intre 20 şi 25 grade. În ultimele decenii, adaptarea a fost posibilă şi cu ajutorul tehnologiei, mai ales după apariţia sistemelor de aer condiţionat.
 
"Le spun mereu studenţilor mei că tehnologia, minţile noastre şi cultura umanităţii ne-au permis să ajungem aici, să putem să ne adaptăm acestor condiţii", a spus Kohler, citat de CNN.
 
În prezent, specialiştii extimează o creştere a mediei de temperatură cu 3 grade Celsius până în 2100, în timp ce studiul citat de CNN notează că oamenii ar putea experimenta creşteri de 7.5 grade Celsius ale maximelor fiecărui anotimp până în 2070.
 
Potrivit studiului, dacă rata încălzirii globale se va păstra, condiţiile incompatibile cu viaţa normală, aşa cum o ştim, se vor extinde asupra a 19% din suprafaţa Pământului. Acest lucru s-ar traduce prin nevoia de relocare a 3.5 miliarde de oameni din Africa sub-sahariană, America de Sud, India, Asia de sud-est, Peninsula Arabă şi Australia.
 
PREVIZIUNI CLIMATOLOGICE PENTRU ROMÂNIA
 
Previziunile pentru România arată că, în 2070, în Bucureşti vom avea parte de 68 de zile/an cu peste 35 de grade Celsius, comparativ cu două, câte sunt acum. La Braşov va fi ceva mai bine - numai 15 zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici