Campioană mondială la canotaj, depistată pozitiv la un test anti-doping în urma unui contact sexual neprotejat

Federaţia Internaţională de Canotaj (FIC) a retras sancţiunea dictată campioanei mondiale Laurence Vincent Lapointe (27 de ani), care fusese depistată pozitiv în urma unui test anti-doping, realizat în luna iulie 2019. Oficialii Federaţiei au acceptat probele aduse de avocaţii sportivei.

2226 afișări
Imaginea articolului Campioană mondială la canotaj, depistată pozitiv la un test anti-doping în urma unui contact sexual neprotejat

Sursa: Profimedia Images

De 11 ori campioana mondială, Laurence Vincent Lapointe a fost prinsă cu o cantitate mică de ligandrol, însă, potrivit probelor, aceasta nu a consumat în mod conştient această substanţă.

În declaraţia oferită Federaţiei Internaţionale, în luna decembrie a anului trecut, canotoarea a precizat că a fost infectată de iubitul ei din acea perioadă. În urma unor analize făcute din părul bărbatului, realizate într-un laborator din Strasbourg, a reieşit că iubitul sportivei consumase în acel moment un produs care conţinea o cantitate semnificativă de ligandrol. Ulterior, un expert a confirmat că micuţa cantatite de substanţă găsită în corpul campioanei Vicent Lapointe ar putea proveni în urma unui contact sexual neprotejat.

"Mă simt eliberată, în sfârşit se încheie această situaţie şi pot să mă concentrez pe ceea ce iubesc şi să mă întorc pe apă pentru a mă pregăti pentru Jocurile Olimpice", a spus Vicent Lapointe, potrivit marca.com, după ce a aflat decizia Federaţiei Internaţionale de Canotaj.

Sportiva a fost depistată pozitiv în urma unui control anti-doping în luna iulie 2019 şi a fost suspendată provizoriu în luna august. Sancţiunea a împiedicat-o pe canadiancă să îşi apere cele trei titluri mondiale la turneul final de canotaj de la Szeged, care a avut loc în acea lună.

În urma investigaţiilor făcute din părul bărbatului s-a descoperit că acesta ar fi avut substanţa ligandrol în corp în perioada aprilie - octombrie 2019. După ce a aflat rezultatul, Vincent Lapointe a cerut să fie testat un supliment alimentar pe care îl lua fostul ei iubit. Laboratorul Agenţiei Mondiale Anti-doping a confirmat, în luna noiembrie 2019, că acel supliment conţine o substanţă semnificativă de ligandrol. Ulterior, bărbatul a mărturisit că a luat o substanţa interzisă.

Federaţia Internaţională de Canotaj a acceptat argumentul sportivei că a fost contaminată şi i-a retras sancţiunea, lăsând-o să revină la antrenamente şi la competiţii, potrivit articolului 10.4 din Codul Mondial Anti-doping:

"Eliminarea sau reducerea perioadei de suspendare pentru substanţe specifice în circumstanţe specifice.

Dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra cum a intrat o substanţă specifică în corpul său sau cum a intrat în posesia unei astfel de substanţe specifice şi că prin această substanţă specifică nu se intenţiona creşterea performanţei sportivului sau mascarea folosirii unei substanţe care creşte performanţa, perioada de suspendare prevăzută la art. 10.2 va fi înlocuită după cum urmează:

Prima încălcare: Minimum o mustrare, fără suspendare pentru evenimentele sportive viitoare şi maximum 2 (doi) ani de suspendare.

Pentru a justifica eliminarea sau reducerea sancţiunii, sportivul sau altă persoană trebuie să aducă dovezi coroborate, suplimentar declaraţiei sale, astfel încât comisia de audiere să se declare mulţumită în ceea ce priveşte lipsa unei intenţii
de a mări performanţa sportivă sau mascarea folosirii unei substanţe care măreşte performanţa.

Gradul de vinovăţie a sportivului sau a unei alte persoane va fi criteriul luat în considerare în evaluarea oricărei reduceri a perioadei de suspendare".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici