Din nou "da", alte săruturi şi câteva lacrimi, la nunta princiară de la Monaco

Albert şi Charlene de Monaco şi-au spus din nou "da" sâmbătă, în cadrul unei ceremonii religioase, şi-au pecetluit uniunea prin mai multe săruturi şi au fost ovaţionaţi de mulţime pe străzi, mireasa emoţionându-se în cele din urmă şi vărsând câteva lacrimi, potrivit Euronews.

1157 afișări
Imaginea articolului Din nou "da", alte săruturi şi câteva lacrimi, la nunta princiară de la Monaco

Din nou "da", alte săruturi şi câteva lacrimi, la nunta princiară de la Monaco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Albert şi Charlene de Monaco s-au cununat religios sâmbătă la Palatul princiar, în cadrul unei ceremonii de o oră şi jumătate cu multe momente muzicale, printre care un cântec sud-african, în onoarea ţării de origine a miresei, chiar după rostirea jurămintelor.

Albert i-a facut cu ochiul miresei după ce i-a pus inelul pe deget, iar ea a zâmbit larg, însă în cea mai mare parte a ceremoniei a avut o figură oarecum melancolică. Mirii s-au sărutat de două ori la altar, după rostirea jurămintelor.

Ceremonia oficiată de arhiepiscopul de Monaco, monseniorul Bernard Barsi, a inclus mai multe momente muzicale, în interpretarea corului, dar şi a unor artişti invitaţi, printre care Pumela Matshikiza, care a interpretat melodia sud-africană, soprana americană Renée Fleming şi cântăreţul italian Andrea Bocelli, care a cântat "Ave Maria", spre finalul slujbei.

Printre cei 800 de invitaţi la ceremonia religioasă, s-au numărat, pe lângă membrii familiilor mirilor, reprezentanţi ai caselor regale europene - Albert al II-lea al Belgiei şi soţia sa, regina Paola, regina Silvia a Suediei, prinţesa Mary a Danemarcei, şi, din partea Marii Britanii, prinţul Edward, nepotul reginei Elisabeth a II-a, cu soţia sa, Sophie. Casa regală a României a fost reprezentată de Principesa Margareta şi Principele Radu.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a venit singur, prima doamnă a Franţei, Carla Bruni, fiind însărcinată. De asemnea, la ceremonie au fost prezenţi designerii Karl Lagarfeld şi Giorgio Armani, acesta din urmă fiind cel care a creat rochia de mireasă, după cum s-a speculat în presă anterior nunţii.

Principesa Charlene a ales o rochie din mătase ivorie, fără mâneci, cu trenă lungă, cu broderii din mii de cristale Swarovski şi perle, un voal lung, şi a avut părul prins în coc.

Rochia miresei a fost realizată în 2.500 de ore, potrivit reprezentanţilor palatului citaţi de AFP. Doar pentru broderie, persoanele care au lucrat au avut nevoie de 700 de ore şi "kilometri" de aţă platinată, care a fost cusută pe 130 de metri de mătase albă. Umerii lui Charlene, fostă înotătoare, au dus povara a 40.000 de cristale Swarowski, 20.000 de perle în formă de lacrimă şi 30.000 de pietre cu nuanţe aurii. Pietrele şi cristalele au fost aranjate în modele florale iar ansamblul a fost completat de o trenă lungă şi un voal cu o broderie subtilă, realizat din 20 de metri de tul - doar acesta având nevoie de 100 de ore de muncă.

La rândul său, prinţul Albert a purtat o uniformă crem, ţinuta clasică a gărzilor palatului din Monaco. Mânecile uniformei sunt brodate cu frunze de stejar şi de măslin, iar tunica este închisă cu butoni aurii, cu monogramă. Mirele poartă medalii care reprezintă Ordinul Sfântului Charles, Ordinul Grimaldi şi Legiunea de Onoare Franceză. Pe material mai este, de asemenea, brodată o rozetă ce reprezintă Coroana de Monaco.

Prinţii Albert şi Charlene de Monaco, declaraţi soţ şi soţie, au părăsit Palatul princiar unde a avut loc ceremonia religioasă de o oră şi jumătate, în aplauzele şi uralele invitaţilor care le aruncau flori albe în cale. Ei au urcat într-un automobil negru decapotabil în care au mers pe străzile oraşului salutând oamenii adunaţi să îi felicite.

Cuplul princiar a ajuns la biserica Saint Devote, numită după sfântul care patronează Monaco, unde o mulţime de oameni i-au aclamat pe proaspăt căsătoriţi, fluturând steguleţe.

În capelă, cuplul a ascultat din nou muzică religioasă corală, a fost rostită o rugăciune, iar mireasa a izbucnit în lacrimi. Prinţesa şi-a depus apoi buchetul de mireasă la picioarele unei statuete reprezentând-o pe Fecioara Maria, ca un omagiu adus acesteia, aşa cum cere tradiţia la Monaco.

Prinţii au ieşit din biserică pentru un moment solemn, pe note de cimpoi - referire la originile irlandeze ale lui Albert, s-au sărutat apoi din nou şi au fost ovaţionaţi de mulţime.

Albert şi Charlene de Monaco s-au căsătorit civil vineri, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc tot la Palatul princiar, în Sala tronului. Ei au apărut apoi în balconul Palatului princiar, unde s-au sărutat în faţa miilor de monegasci prezenţi în curte.

Vineri seară, după cununia civilă, prinţul Albert de Monaco şi soţia sa au participat la un concert al lui Jean Michel Jarre, organizat în onoarea lor.

Dineul oficial de sâmbătă, urmat de un bal, va avea loc la Opera Garnier şi pe terasele de la Monte-Carlo Casino. Cel care a gătit la banchetul de sâmbătă seară este celebrul bucătar Alain Ducasse. Bucătarul-şef, care are 19 stele Michellin, va fi asistat de 350 de persoane la pregătirea misteriosului meniu. "Ce vom mânca? Nu ştiu. Depinde ce prindem", a glumit acesta, când a fost întrebat ce vor servi invitaţii. Singurii care au ştiut de la început meniul pentru petrecere au fost mirii şi celebrul bucătar.

Principatul Monaco nu a mai cunoscut o astfel de stare de efervescenţă de la căsătoria părinţilor prinţului Albert al II-lea, Rainier şi Grace Kelly. Căsătoria prinţului, care până acum nu părea că doreşte să se însoare, a fost aşteptată cu nerăbdare de locuitorii din Monaco, foarte ataşaţi de ideea de continuitate a monarhiei din micuţul principat.

Albert al II-lea, prinţul suveran în vârstă de 53 de ani, a cunoscut-o în anul 2000 pe campioana sud-africană la nataţie Charlene Wittstock, cu ocazia unui concurs de nataţie organizat la Monaco. Prinţul, denumit în presa franceză "eternul celibatar", şi-a anunţat logodna în iulie 2010.

Charlene Wittstock, născută în urmă cu 33 de ani în Rhodesia (astăzi în Zimbabwe), era protestantă, dar s-a convertit la catolicism înainte de căsătoria religioasă.

Albert al II-lea, el însuşi pasionat de sport, a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, începând cu cea organizată la Calgary în 1998 şi terminând cu cea organizată la Salt Lake City în 2002, în calitate de membru al echipei naţionale de bob. Albert al II-lea este membru al Comitetului Internaţional Olimpic, din 1985, şi preşedintele Comitetului Olimpic Monegasc.

Prinţul Albert are doi copii, din relaţii pasagere, însă, potrivit regulilor de succesiune ale principatului catolic de pe Riviera Franceză, doar copiii născuţi în cadrul căsătoriei pot moşteni tronul.

Ultima dată când Monaco a sărbătorit o nuntă regală a fost în 1956, când tatăl lui Albert, Rainier, s-a căsătorit cu actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly.

(Material realizat de Laura Mitran, Oana Ghiţă, life@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici