Gala Oscar 2010, revitalizată de numeroase chipuri noi, dar şi de staruri nominalizate în premieră

Numeroase chipuri complet noi şi staruri obişnuite cu platourile de filmare, dar niciodată recompensate cu un premiu Oscar, concurează pentru prima dată la premiile Academiei de film americane, unii având mari şanse de a câştiga prestigiosul trofeu.

35 afișări
Imaginea articolului Gala Oscar 2010, revitalizată de numeroase chipuri noi, dar şi de staruri nominalizate în premieră

Gala Oscar 2010, revitalizată de numeroase chipuri noi, dar şi de staruri nominalizate în premieră (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Nu mai puţin de 14 actori, actriţe şi regizori au fost nominalizaţi pentru prima oară în cariera lor la categoriile principale ale premiilor Oscar.

Actorii Gabourey Sidibe, Sandra Bullock, Colin Firth, Jeremy Renner, Mo'Nique, Christoph Waltz şi regizorii Kathryn Bigelow şi Lee Daniels sunt doar câţiva dintre artiştii cu şanse reale de a obţine primul Oscar din cariera lor.

Este o cifră impresionantă, pe care Sasha Stone, editorul-şef al site-ului Awardsdaily.com, specializat în comentarea cursei pentru Oscaruri, o explică prin nevoia organizatorilor de a aduce "sânge proaspăt" acestui eveniment.

"În ultimii ani, cursa pentru Oscar a fost axată mai mult pe noile chipuri decât pe obişnuiţii nominalizărilor şi ai premiilor. Cred că a fost dorinţa Academiei de film americane, obosită să vadă mereu aceleaşi chipuri, să aducă sânge proaspăt. Un chip nou revitalizează o categorie, iar pentru public, victoria cuiva pe care nu l-a mai văzut până atunci va fi cu atât mai interesantă", a declarat Sasha Stone.

Cei 14 "debutanţi" nu au totuşi acelaşi statut şi se împart în două grupuri: cei care fac primii lor paşi la Hollywood şi obişnuiţii platourilor de filmare, care au fost ignoraţi până în acest an de organizatorii premiilor Oscar.

Exemplul cel mai reprezentativ din primul grup este, fără îndoială, Gabourey Sidibe, care a bulversat publicul şi criticii americani cu personajul adolescentei obeze maltratate din pelicula "Precious: Based on the Novel «Push» by Sapphire", acesta fiind de altfel şi rolul ei de debut.

Aceasta este pentru prima oară, după ce actriţa surdă Marlee Matlin a fost recompensată cu Oscar, în 1987, pentru rolul din "Children of a Lesser God/ Copiii unui Dumnezeu mai mic", când o debutantă este atât de bine plasată pentru a câştiga prestigioasa statuetă la categoria cea mai bună actriţă în rol principal.

Gabourey Sidibe va avea însă un adversar redutabil în persoana Sandrei Bullock, pe care toată lumea de la Hollywood o vede deja câştigătoare, la peste 20 de ani de la debutul ei pe marile ecrane.

"Ea este prezentă aici de atât de mult timp, dar nu a primit nici cel mai mic premiu. Astăzi, oamenii vor să voteze pentru ea, doarece consideră că este o actriţă care şi-a făcut datoria", este de părere Sasha Stone.

După nominalizarea pentru rolul din drama "The Blind Side", Sandra Bullock nu a putut să-şi ascundă surpriza: "Cine s-ar fi gândit, după toţi aceşti ani, că voi trăi acest moment?... Cu siguranţă, nu eu. Întotdeauna am crezut că drumul spre Oscar este stabilit dinainte".

Pe cei care nu beneficiază de un curriculum vitae atât de lung precum Sandra Bullock sau Kathryn Bigelow - considerată viitoarea câştigătoare a categoriei cel mai bun regizor -, Sasha Stone îi sfătuieşte să angajeze o echipă competentă în relaţii publice.

"Când mă gândesc la o debutantă precum Carey Mulligan, de exemplu (nominalizată pentru rolul din filmul independent britanic "An Education"), cu greu pot să mi-o imaginez fără o echipă capabilă să o scoată în faţă. Aş spune că 40% din interesul publicului pentru un candidat şi şansele lui de a câştiga se datorează echipei sale de specialişti în relaţii publice", a adăugat aceeaşi sursă.

Cei care vor pleca cu mâinile goale se vor putea consola cu faptul că au fost nominalizaţi, această selecţie fiind considerată de unii deja o mare victorie.

Într-un interviu recent acordat revistei People, Jeremy Renner, nominalizat la categoria cel mai bun actor pentru rolul din "The Hurt Locker", a comparat această nominalizare cu "o minunată ştampilă pe paşaportul unui artist, care nu va putea fi niciodată ştearsă şi care va fi întotdeauna admirată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici