Un telefon primit de la mame, la fel de reconfortant ca o îmbrăţişare

Mamele care lucrează multe ore şi nu ajung acasă la timp pentru a-şi linişti copiii agitaţi se pot relaxa de acum înainte, deoarece oamenii de ştiinţă au demonstrat că vocile la telefon ale acestor femei sunt la fel de reconfortante pentru copiii lor ca o îmbrăţişare, informează bbc.co.uk.

15 afișări
Imaginea articolului Un telefon primit de la mame, la fel de reconfortant ca o îmbrăţişare

Un telefon primit de la mame, la fel de reconfortant ca o îmbrăţişare (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

Cercetătorii americani au testat 60 de fete în situaţii cauzatoare de stres şi au monitorizat răspunsurile lor hormonale atunci când vorbeau la telefon sau când erau îmbrăţişate.

Vocile mamelor lor au produs aceeaşi cantitate de oxitocină - hormonul de inhibare a stresului - ca în cazul unei reconfortări obţinute în urma unei îmbrăţişări.

Voluntarele, cu vârste cuprinse între şapte şi 12 ani, au fost invitate să susţină un discurs improvizat şi apoi să rezolve o serie de operaţii matematice în faţa unor persoane necunoscute. În timpul celor două experimente, medicii au constatat o creştere a ritmului cardiac şi a concentraţiei de cortizol - hormonul stresului, în cazul celor 60 de fete.

Pentru fetele din primul grup, mamele lor erau în apropiere, disponibile spre a le oferi alinare, imediat după efectuarea celor două teste, de regulă printr-o îmbrăţişare. Fetele din al doilea grup au putut să discute la telefon cu mamele lor, iar cele din al treilea grup au vizionat "Calea Împăratului/ La Marche de l'Empereur" - un film documentar considerat neutru din punct de vedere emoţional.

Concentraţia de oxitocină, un hormon asociat cu interacţiunile sociale şi care inhibă acţiunea cortizolului, a crescut în primele două grupuri, până la valori similare, însă nu a crescut şi în cel de-al treilea grup.

Studiul a fost coordonat de medicul Leslie Seltzer de la University of Wisconsin-Madison din Statele Unite ale Americii.

Studiul a fost publicat în revista medicală Proceedings of the Royal Society B.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici