Baconschi: Corlăţean se face de râs acuzând înţelegeri electorale între Băsescu şi Orban

Vicepreşedintele PMP Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, susţine că actualul şef al diplomaţiei, Titus Corlăţean, "se face de râs" şi "vehiculează scenarii conspiraţioniste" prin acuzaţiile privind înţelegerea electorală între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Traian Băsescu.

111 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Corlăţean se face de râs acuzând înţelegeri electorale între Băsescu şi Orban

Vicepreşedintele PMP, Teodor Baconschi (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Ministrul de Externe, dl. Titus Corlăţean a ieşit din adormire pentru a ne da o nouă dovadă de inteligenţă diplomatică şi curaj politic, afirmând că Ungaria are o «strategie de recucerire a bazinului carpatic»", afirmă Baconschi, fost ministru de externe în perioada 2010-2012, într-un comunicat al PMP remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

În opinia lui Baconschi, Titus Corlăţean "s-a încăpăţânat să dea cu bâta în baltă" şi în cazul relaţiilor româno-ungare: "a ieşit ridicol din întrecerea în comunicate de presă cu diplomaţia maghiară şi a facut declaraţii hazardate la Izvoru Mureşului, ceea ce a atras convocarea ambasadorului României la Ministerul Afacerilor Externe ungar".

"În loc să-şi asume responsabilitatea de şef al diplomaţiei, domnul Corlăţean are un singur reflex pavlovian: să dea vina pe preşedintele Traian Băsescu. Printr-o logică abisală, dl. Corlăţean găseşte în luarea de poziţie fermă a Preşedintelui României înţelesuri ascunse, conspiraţioniste. Acuzând înţelegeri electorale oculte între premierul maghiar Viktor Orban şi Preşedintele României, dl. Corlăţean se mai face o dată de râs, uitând că Traian Băsescu nu mai are mize electorale în 2014", afirmă Baconschi.

Fostul ministru de Externe consideră că nu Traian Băsescu, ci Victor Ponta, ministrul Corlăţean şi Guvernul trebuie să găsească "soluţii la provocările interne şi externe" ale României şi nu trebuie să se mai ascundă în spatele preşedintelui când trebuie să îşi asume răspunderea pentru punerea la punct a extremiştilor.

"Partidul Mişcarea Populară condamnă ferm orice declaraţie revizionistă facută pe teritoriul României, dar nu confundă Ungaria cu vocile extremiste din această ţară, aşa cum nu confundă etnicii maghiari din România cu unii exponenţi extremişti. Totodată, ne manifestăm rezerva faţă de scenariile conspiraţioniste vehiculate de dl. Corlăţean şi îl invităm pe discipolul lui Adrian Năstase să îşi asume responsabilităţile care îi revin ca şef vremelnic al diplomaţiei române. De asemenea, ne întrebăm dacă exacerbarea tensiunilor cu Ungaria face parte din planul USL de a ne ţine indefinit la uşile spaţiului Schengen. PMP îl invită pe domnul Corlăţean să deprindă reflexele diplomaţiei europene şi să nu mai alimenteze conflicte imaginare între două state membre UE şi NATO", mai afirmă vicepreşedintele PMP.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, consideră că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ungariei, Viktor Orban, continuă să se înţeleagă foarte bine şi îşi fac servicii în scop electoral, lucru "confirmat" de convocarea ambasadorului român la MAE ungar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici