Cine este Daniel Barbu, propus ca ministru al Culturii. Politologul a fost consilier al lui Crin Antonescu

Politologul Daniel Barbu - propus de PNL ca ministru al Culturii şi care îi succede liberalului Puiu Haşotti, ce a condus Ministerul Culturii din 26 iunie anul acesta - este specialist în ştiinţe politice, publicist, jurnalist şi a fost consilier al lui Emil Constantinescu şi Crin Antonescu.

1761 afișări

Daniel Barbu a fost nominalizat pentru a prelua portofoliul Culturii.

Născut în 1957, Daniel Barbu este specialist în ştiinţe politice, publicist, eseist, jurnalist şi profesor al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice. Preşedinte al Institutului de Cercetări al Universităţii Bucureşti şi fost decan al facultăţii, Daniel Barbu a condus revista Realitatea Românească în perioada 1991 - 1992. A fost, de asemenea, consilier de stat al preşedintelui Emil Constantinescu, între anii 1997 - 1999, şi este autor al mai multor lucrări ştiinţifice în sfera politicii. De asemenea, în vara acestui an, a fost consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.

Barbu a absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" din Capitală - în prezent Colegiul Naţional "Sfântu Sava" - în 1976. În acelaşi an, Uniunea Tineretului Comunist, organizaţia de tineret a Partidului Comunist Român, i-a refuzat accesul la Facultatea de Istorie şi Filosofie şi la Facultatea de Drept. S-a înscris şi a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie a Artei a Universităţii Cluj-Napoca şi a ocupat ulterior postul de curator al Muzeului Satului din Bucureşti (1980) şi al Muzeului Naţional de Istorie a României (1981 - 1986).

În perioada 1987 - 1992 a fost cercetător al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Universităţii Bucureşti.

După Revoluţia din 1989, Daniel Barbu a urmat cursuri doctorale în Elveţia, la Universitatea din Fribourg, Facultatea de Teologie, şi a primit o diplomă doctorală din partea Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 1991. În 1999, a obţinut doctoratul în filosofie din partea Universităţii din Bucureşti, unde predă, din 1991, la catedra de ştiinţe politice.

Între 1990 - 1991 a fost director al Editurii Meridiane, iar în perioada 1994 - 2000 a fost decan al catedrei de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti, funcţie pe care a mai ocupat-o şi în perioada 2002 - 2004.

De asemenea, a fost profesor colaborator al Şcolii de Înalte Studii în Ştiinţele Sociale din Paris, al Universităţii La Sapienza din Roma, al Universităţii Naţionale Kapodistrian din Atena, al Universităţii de Stat din Pittsburg, al Universităţii de Stat Jackson din Statele Unite şi al multor alte instituţii de învăţământ.

Daniel Barbu este specialist în istorie comparată a civilizaţiilor europene, ştiinţe politice, modele politice şi sociale de stat, grupuri minoritare şi confesionale în România etc.

Printre volumele pe care le-a scris se numără "Politica pentru barbari" (2005), "Republica absentă. Politică şi societate în România postcomunistă" (2004), "Bizanţ contra Bizanţ. Explorări în cultura politică românească" (2001), "O arheologie constituţională românească. Studii şi documente" (2000), "Şapte teme de politică românească" (1997).

În 2000 a primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer pentru activitatea în învăţământul superior.

La alegerile parlamentare din data de 9 decembrie, Barbu Daniel Constantin a obţinut un mandat de senator de Bucureşti din partea USL (PNL).

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, datată 1 septembrie 2012, Daniel Barbu deţine mobilă şi pictură europeană din secolele 16-19, precum şi alte obiecte de artă decorativă cu valoarea estimată la circa 80.000 de euro, dobândite prin moştenire sau cumpărare.

De asemenea, Daniel Barbu deţine în coproprietate un apartament de 124 metri pătraţi în Sectorul 1, achiziţionat în 2005, alte drepturi în coproprietate asupra unui apartament de 72 metri pătraţi în Sectorul 1, precum şi un spaţiu comercial de 30 metri pătraţi în Sectorul 4 al Capitalei, moştenit în 2002. Spaţiul comercial respectiv i-a adus, în 2011, un venit de 12.000 de lei prin închirierea către o cooperativă de producţie, în timp ce activitatea de profesor la Universitatea din Bucureşti i-a adus un venit de 56.000 de lei.

În declaraţia de avere a lui Daniel Barbu mai apare menţionat un împrumut bancar de 50.000 de euro, contractat în 2009 pe o durată de 10 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici