Geoană: Comisarul european nu este apanajul niciunui partid

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că desemnarea comisarului european care va reprezenta România nu reprezintă apanajul niciunui partid, o decizie trebuind luată în urma unei discuţii cu toate partidele cu mandate de europarlamentari.

36 afișări
Imaginea articolului Geoană: Comisarul european nu este apanajul niciunui partid

Geoană: Comisarul european nu este apanajul niciunui partid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele PSD a spus că propunerea candidatului pentru postul de comisar european este un subiect de interes naţional.

"Nu este apanajul niciunui partid, trebuie să facă subiectul unei dezbateri serioase. În opinia noastră, este foarte important să existe o discuţie, pe care am antamat-o la nivelul coaliţiei, dar şi cu clasa politică, pentru a face o ierarhie a portofoliilor pe care România le poate obţine", a afirmat Geoană.

El a spus că portofoliul agriculturii este una dintre variantele de mandat de comisar european care ar putea reveni României, însă, ca ţară care este a şaptea în Uniunea Europeană, România ar trebui să îşi propună obţinerea de portofolii extrem de ambiţioase.

"În mod evindet că dreptul moral al câştigării alegerilor face ca PSD să aibă un cuvânt de spus", a adăugat Geoană, menţionând că discuţia pe acest subiect nu a fost încă tranşată în coaliţia guvernamentală, PDL şi PSD urmând să mai discute pe temă.

Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, partidul său a câştigat euroalegerile, având 11 mandate, cu unul mai mult decât PDL, iar PRM ar putea primi trei mandate în Parlamentul European.

Secretarul general al PSD a remarcat că social-democraţii au obţinut un mandat în plus faţă de PDL şi un mandat în plus faţă de rezultatele din 2007, condiţii în care partidul este îndreptăţit să se considere câştigătorul alegerilor europarlamentare şi să nominalizeze comisarul european din partea României.

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că doar preşedintele şi premierul au "rolul decisiv" în desemnarea comisarului european din partea României.

Liderii PSD şi PDL au făcut, marţi, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, declaraţii divergente privind câştigătorul real al alegerilor europarlamentare şi dreptul de a numi comisarul european, social-democraţii şi democrat-liberalii revendicând, fiecare, victoria în scrutinul de duminică.

Cel mai vehement în exprimarea şi argumentarea poziţiei de câştigător al alegerilor a fost secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, care a sublinit că PDL a câştigat alegerile şi că, în consecinţă, PDL doreşte să numească un comisar european.

"Social-democraţii nu sunt primii la alegerile europarlamentare. PDL a câştigat alegerile. Garantat nu au câştigat PSD şi ştiu şi ei asta", a spus Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici