Ludovic Orban: „Întreb şi eu, mai mult retoric: Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România?”

România, spre deosebire de alte state, nu a expulzat de la începutul războiului niciun diplomat rus suspectat de activităţi de spionaj, arată fostul premier Ludovic Orban: „Întreb şi eu, mai mult retoric: Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România?”.

5116 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban: „Întreb şi eu, mai mult retoric: Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România?”

„Ostilitatea Rusiei faţă de ţările NATO şi UE este demonstrată clar de intensitatea activităţilor de spionaj desfăşurate de serviciile de informaţii ruseşti GRU (serviciul armatei), FSB (serviciul intern de securitate care are însă şi activitate externă) şi SVR (serviciul de informaţii externe) în ţările democratice din occident. Dimensiunea activităţilor de spionaj poate fi evaluată după numărul foarte mare de expulzări de diplomaţi ruşi bănuiţi de activităţi de spionaj, mai ales din ultima perioadă”, scrie pe Facebook Ludovic Orban, lider al partidului Forţa Dreptei.

El arată că state precum Italia, Germania, Olanda, Austria au expulzat diplomaţi ruşi.

„Dar cele mai multe expulzări au avut loc în ţările din Europa Centrală şi de Est, ceea ce arată clar că ruşii au avut cea mai intensă activitate în flancul estic al NATO. Cehia a dat afară din ţară nu mai puţin de 70 de angajaţi ai ambasadei Rusiei, reducând schema de personal, iar 18 diplomaţi au fost expulzaţi în mod expres. Bulgaria a avut mai multe runde de exmatriculări. După ce anul trecut au fost trimişi acasă 10 diplomaţi, în 18 martie 2022 alţi 10 diplomaţi au fost declaraţi persona non grata şi li s-au acordat 3 zile să părăsească Bulgaria. În 15 martie 2022, Slovacia a dat afară din ţară 3 diplomaţi ruşi pentru activităţi dovedite de spionaj, după ce mai expulzaseră anul trecut încă 3 diplomaţi. În Polonia, nu mai puţin de 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj urmează să fie expulzaţi, conform anunţului făcut de ministerul de externe polonez în 23 martie 2022. Estonia, Letonia şi Lituania au expulzat şi ele 10 diplomaţi ruşi de la începerea invaziei ruse în Ucraina”, adaugă Orban.

Fostul premier aminteşte că România a expulzat un singur diplomat rus, pe Alexei Grişev, adjunctul ataşatului militar, „dar a făcut-o mai mult ca un gest de solidaritate cu Cehia, în aprilie 2021”.

„De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, noi nu am trimis acasă niciun diplomat rus suspectat de activităţi de spionaj. Întreb şi eu, mai mult retoric: Rusia nu desfăşoară activităţi de spionaj în România? Aviz amatorilor”, încheie Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici