Marko: UE nu trebuie să fie în exclusivitate o uniune a statelor naţionale, ci una a regiunilor

Preşedintele UDMR, senatorul de Mureş Marko Bela, a declarat, vineri, presei, că, în opinia sa, Uniunea Europeană nu trebuie să fie, în viitor, "în primul rând şi în exclusivitate o uniune a statelor naţionale", ci una a regiunilor tradiţionale.

7 afișări
Imaginea articolului Marko: UE nu trebuie să fie în exclusivitate o uniune a statelor naţionale, ci una a regiunilor

Marko: UE nu trebuie să fie în exclusivitate o uniune a statelor naţionale, ci una a regiunilor

Preşedintele UDMR a spus că, la Congresul UDMR din 25 aprilie, reprezentanţii uniunii vor încerca să contureze o viziune privind Uniunea Europeană, iar un program mai detaliat privind UE şi Parlamentul European va exista în campania electorală.

"Eu n-aş înşira acum obiectivele mai importante, doar o singură idee: în UE există alternative privind viitorul acestei entităţi. De exemplu, după părerea noastră, UE, în viitor, nu trebuie să fie în primul rând şi în exclusivitate o uniune a statelor naţionale. Bineînţeles că aceste state vor rămâne. Noi concepem o uniune a regiunilor tradiţionale", a spus Marko Bela.

Preşedintele uniunii a precizat că, în viziunea UDMR, Uniunea Europeană ar trebui să dea o importanţă cât mai mare colaborării regionale, existenţei regiunilor tradiţionale, inclusiv prin regândirea regiunilor de dezvoltare economică.

Marko Bela a mai declarat că printre obiectivele uniunii legate de prezenţa în UE şi în Parlamentul European se numără şi autonomia, el apreciind, în acest context, că UE ar trebui să aibă "norme general valabile" privind diferitele forme de autonomie.

Potrivit sursei citate, obiectivele UDMR privind prezenţa în UE şi în Parlamentul European vor apărea într-un document care va fi înaintat Congresului.

"Mâine (sâmbătă - n.r.), Consiliul Reprezentanţilor Unionali decide în legătură cu proiectele care vor fi înaintate Congresului, deci proiectul de modificare a statutului, proiectul de modificare a programului, respectiv un alt document, în care încercăm să clarificăm câteva obiective privind prezenţa noastră în Uniunea Europeană şi în Parlamentul European", a spus Marko Bela.

El a precizat că în şedinţa Consiliului Consultativ al preşedinţilor de organizaţii UDMR, de vineri seară, vor fi dezbătute toate aceste puncte.

El a admis că autonomia se numără printre obiectivele la care a făcut referire.

"Autonomia este un alt obiectiv. Autonomia deja există în mai multe ţări ale UE, din acest punct de vedere Uniunea Europeană ar trebui să aibă, şi la nivelul Bruxelles-ului, norme general valabile privind diferitele forme de autonomie şi, în general, aş zice că Bruxelles-ul ar trebui să aibă norme mult mai concrete privind drepturile minorităţilor", a spus Marko Bela.

Congresul UDMR va avea loc în 25 aprilie la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici