Megasondajul USL - cum s-au întrecut judeţele să trimită la centru "producţii" de peste 60%

Liderii USL au declarat pentru "Gândul" că, în urma centralizării datelor venite din teritoriu, după efectuarea sondajelor de opinie, scorul Uniunii la nivel naţional este situat între 60 şi 66%.

1313 afișări
Imaginea articolului Megasondajul USL - cum s-au întrecut judeţele să trimită la centru "producţii" de peste 60%

Megasondajul USL - cum s-au întrecut judeţele să trimită la centru "producţii" de peste 60% (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Filialele USL au termen până la 15 iulie să trimită rezultatele sondajelor de opinie conducerii celor trei partide pentru a se analiza scorul din fiecare judeţ, dar şi candidaţii potriviţi pentru a reprezenta Uniunea la alegerile locale şi parlamentare.

Potrivit secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, în Kiseleff au ajuns rezultatele din 30 de organizaţii judeţene. "După primirea acestor date, pot spune că scorul USL se situează între 60 şi 66%, iar trendul este în creştere, deoarece nu am primit rezultatele de la filialele care au scoruri bune. Spre exemplu la Teleorman nu am finalizat sondajul până acum", a declarat pentru "Gândul" secretarul general al PSD.

Şi în tabăra liberalilor, atmosfera este una optimistă. "Scorul PNL este în acest moment situat între 25-27%, dar sperăm să atingem 30% după ce ne vin toate datele. Stăm însă foarte bine la nivelul USL în jurul a 65%", au spus surse din conducerea PNL. Liderii Uniunii susţin că "au mare încredere" în sondajele comandate în fiecare judeţ, deoarece "au fost chestionate peste 100.000 de persoane la nivel naţional, iar marja de eroare este foarte mică".

Potrivit datelor primite din teritoriu, niciun judeţ - excepţie Harghita şi Covasna, nu a raportat un procent mai mic de 50% pentru USL. În schimb, există judeţe unde liderii social-democraţi şi liberali au precizat pentru "Gândul" că PDL aproape nu contează în lupta politică, jocurile fiind făcute în cadrul Uniunii.

Printre fruntaşii care au anunţat la Bucureşti scoruri peste media pe ţară se numără: Vrancea - 74%, Vâlcea - 72%, Ialomiţa - 72%, Botoşani - 68%, Vaslui - 65%, Buzău - 72%, Constanţa - 63%, Hunedoara - 69%. În Vrancea, PDL este cotat în sondajele USL la 13%, în Botoşani cu 22%, Olt - 19%, Ilfov - 18%, Călăraşi - 11%, Constanţa - 11%. "PSD are 52% în sondajul pe municipiul Buzău şi 51% pe judeţ, în timp ce PNL are 24% la judeţ şi 21% pe municipiu. Scorul PDL este de 18%. USL are o cotă de 72% în judeţ. Dacă aş candida din partea PSD aş obţine 65% din voturi, în timp ce din partea USL aş obţine 70%", a subliniat primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală. Acesta a adăugat că şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Victor Mocanu nu are emoţii având 58% dacă ar candida din partea USL şi 36% dacă ar candida din partea PSD. Primarul a adăugat că l-a măsurat şi pe democrat-liberalul Cezar Preda. "Pentru Primărie are o cotă de 26%", a spus Boşcodeală.

Cei din USL au anunţat că au scoruri de peste 50% şi în Bacău, Ilfov, Neamţ, Galaţi, Braşov. Şi liberalii şi social-democraţii din judeţele unde nu s-au încheiat sondajele - Iaşi, Brăila, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Teleorman, Dâmboviţa afirmă că se înscriu în media naţională a USL. "Putem să depăşim uşor acest scor", au declarat pentru "Gândul" lideri din organizaţiile Dolj şi Iaşi ale Uniunii.

Liderii USL din judeţele unde domină PDL au informat centrul că situaţia s-a schimbat şi că au trecut de pragul de 50%. Un exemplu este judeţul Arad, condus de Gheorghe Falcă, unde liderii PSD din teritoriu susţin că USL are aproape 52% intenţie de vot.

Şi la Timişoara, liderii PNL din teritoriu mizează pe un scor bun. "USL are peste 50% în Cluj în pofida patriotismului local pentru premierul Emil Boc", a declarat pentru "Gândul" senatorul PSD Alexandru Cordoş.

Şi la Braşov, unde reşedinţa de municipiu este condusă de democrat-liberalul, George Scripcaru, Uniunea are un scor de peste 50%. "Avem 61% la nivelul judeţului. Scorul dintre PNL şi PSD este aproximativ egal", a precizat pentru "Gândul" preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă.

La Botoşani, unde în acest moment preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ sunt de la PDL, scorul anunţat de USL este foarte bun pentru Uniune. "La nivelul USL avem 68% în judeţ, PSD are 39%, iar PNL 29%, în timp ce PDL are 22%", au declarat liderii locali ai USL.

În Suceava, judeţul lui Gheorghe Flutur, USL are o cotă de 64%. "Din analiza sondajelor efectuate de fiecare parte, s-a constatat că rezultatele acestora nu diferă foarte mult, diferenţele dintre cele două măsurători arată o diferenţă de maxim 2 procente… amândouă sondajele au arătat că Uniunea Social Liberală este opţiunea politică a 64% dintre suceveni", se arată într-un comunicat semnat de liderii USL Suceava. Conform protocolului din plan local, candidatul pentru CJ va fi dat de PSD, iar cel pentru Primăria Suceava de ACD (PNL-PC).

În pofida rezultatelor optimiste pentru Uniune, există anumite filiale unde animozităţile dintre liderii locali ai PSD şi PNL nu au fost estompate. Judeţul Bacău reprezintă în acest moment cel mai mare risc pentru buna colaborare în cadrul Uniunii, au declarat pentru "Gândul" surse din conducerea USL.

Social-democraţii din judeţ vor să propună candidatul pentru Consiliul Judeţean - Dragoş Benea şi să lase liberalilor candidatul pentru Primărie - Romeo Stavarache. Liderii PNL din Bacău nu sunt de acord cu această variantă şi doresc ca ambii candidaţi să provină din rândul liberalilor. Preşedinţii celor două filiale, Viorel Hrebenciuc (PSD), respectiv Romeo Stavarache (PNL), au fost avertizaţi de la centru că sondajele vor fi cele care vor stabili candidaţii pentru CJ şi Primărie, iar dacă nu se va respecta decizia luată la centru se poate ajunge la excluderi.

Probleme sunt şi la Ilfov unde liderii locali Robert Negoiţă (PSD) şi Marian Petrache (PNL) nu au ajuns la un acord. Ambii vor ca filiala pe care o conduc să propună candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Liberalii mizează pe faptul că organizaţia PSD Ilfov nu se află în topul organizaţiilor pesediste, în timp ce PNL Ilfov reprezintă o filială de top pentru liberali.

Tensiuni în cadrul USL sunt şi la Vâlcea unde liberalii şi social-democraţii îşi dispută candidaturile pentru CJ şi Primărie. Conform Protocolului USL, PSD are dreptul să propună 21 de candidaţi pentru CJ şi 20 de candidaţi pentru primăriile municipii reşedinţă de judeţ. În acest moment, social-democraţii au 16 preşedinţi de Consiliu Judeţean în funcţie, deci le vor mai rămâne dreptul să nominalizeze cinci candidaţi pentru această poziţie. "Este posibil ca numărul candidaţilor din partea PSD să crească cu unu - două nume, dar doar dacă vom arăta celor de la PNL că avem candidaţi foarte buni", au menţionat surse din conducerea partidului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat pentru "Gândul" că în urma datelor venite din teritoriu este posibil ca la viitoarele alegeri locale PDL să mai câştige doar "cinci sau şapte" preşedinţii de CJ, iar cei de la UDMR "trei sau patru". Potrivit acestor calcule, Uniunea ar avea şanse să câştige alegerile în 29-32 de judeţe.

USL a amânat organizarea de sondaje în Capitală, organizaţiile din Bucureşti fiind ultimele care vor fi testate. De altfel, la PSD au avut loc deja anumite mutaţii în structura de conducere a filialei, Marian Vanghelie fiind debarcat din funcţia de preşedinte. Surse din USL susţin că este posibil ca acelaşi deznodământ să aibă şi Andrei Chiliman, preşedintele PNL Bucureşti. Co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au exprimat susţinerea pentru o nouă candidatură a lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei, declarând că este posibil ca acesta să fie susţinut de Uniune la alegerile locale. "Filialele PSD, PNL şi PC din Bucureşti sunt foarte importante deoarece aduc un număr mare de voturi. USL trebuie să câştige alegerile în Bucureşti", au precizat surse din conducerea Uniunii.

Sondajele din fiecare judeţ au fost impuse filialelor locale de la centru pentru a se măsura candidaţii pentru Consiliul Judeţean, Primărie, dar şi opţiunea de vot pentru PSD şi ACD (PNL-PC). Sondajele au fost efectuate pentru ACD de Agenţia de Rating Politic, Gallup şi CCSB, în timp ce la PSD au fost făcute de CSCI şi Avangarde. Preţul pentru liberali a fost fix - 8.000 de euro, în timp ce pesediştii şi-au negociat preţul în fiecare filială. Cu toate acestea, suma plătită a fost în medie la fel ca la liberali, preţul variind între 7.000 şi 9.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici