Orban, despre sesizarea PSD privind asumarea pe legea electorală: Dacă CCR decide că e neconstituţională, atunci dăm OUG

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri seară, că dacă CCR va decide că proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi e neconstituţională, atunci Guvernul va da ordonanţă de urgenţă, deoarece acestea „au scăpat până acum controlului constituţional”.

1785 afișări
Imaginea articolului Orban, despre sesizarea PSD privind asumarea pe legea electorală: Dacă CCR decide că e neconstituţională, atunci dăm OUG

„Dacă CCR decide că e neconstituţională, atunci dăm OUG”

„Dacă CCR ar putea să decidă că ar fi neconstituţională angajarea răspunderii pe această lege, îmi pare rău, dar găsim alte soluţii. Dăm OUG. Dacă anghajarea răspăunderii e neconstituţională, atunci apelăm la OUG, că văd că până acum OUG au scăpat controlului constituţional (...) Eu refuz să cred că într-o situaţie pe care am descris-o şi anume aceea este clar că Parlamentul în trei ani de zile a refuzat să dezbată şi să adopte un proiect de lege, eu refuz să cred că poate fi considerată neconstituţională o încercare a guvernului de a adopta această modificare prin angajarea răspunderii”, a spus Orban, la Realitatea PLUS.

Premierul a explicat că spre deosebire de OUG, angajarea răspunderii poate fi supusă controlului parlamentar şi pot fi depuse amendamente.

„Aveam două variante, să emit ordonanţă de urgenţă sau să îmi angajez răspunderea. Există o diferenţă mare între oug şi angajare. OUG o emite Guvernul, fără să întrebe pe nimeni, fără să consulte Parlamentul.Am anunţat că am ales varianta angajării răspunderii care este mult mai democratică, pentru că parlamentarii pot să depună amendamente. Am acceptat patru amendamente. În procedura de angajare a răspunderii se poate declanşa controlul constituţional, iar spre deosebire de OUG opoziţia care nu e de acord poate opri intrarea în vigoare a proiectului prin moţiune de cenzură. Este o procedură mult mai democratică”, a subliniat Orban.

Guvernul şi-a asumat miercuri, în faţa Parlamentului, răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. În acest context, PSD a anunţat că va depune moţiune de cenzură în cursul zilei de joi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici