Ovidiu Raeţchi (PNL): Există riscul ca PSD să trateze ca maculatură propunerile CSAT pe legile siguranţei

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, membru în comisia specială privind legile siguranţei naţionale, acuză că termenul de două săptămâni pentru propuneri ale instituţiilor din domeniu la proiectele de lege este mult prea scurt, iar PSD este posibil să trateze ca maculatură propunerile CSAT.

1942 afișări
Imaginea articolului Ovidiu Raeţchi (PNL): Există riscul ca PSD să trateze ca maculatură propunerile CSAT pe legile siguranţei

Ovidiu Raeţchi: Există riscul ca PSD să trateze ca maculatură propunerile CSAT pe legile siguranţei

"Faptul că vom solicita instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale propuneri scrise pentru optimizarea legislaţiei în termen de două săptămâni este în mod evident insuficient. Am cerut că în această corespondenţă (care iniţial nici măcar nu includea un termen de răspuns!) să întrebăm instituţiile dacă doresc să iniţieze întâlniri de lucru sau dezbateri pe subiecte unde sunt necesare explicaţii tehnice (să ne gândim la complexitatea problematicii cibernetice-şi la cât se pricep unii parlamentari la astfel de subiecte). Această propunere a fost respinsă-ceea ce lasă loc unui pericol real ca PSD să trateze ca maculatură, de pildă, propunerile CSAT. Când discuţi cu un responsabil major în domeniu, precum CSAT, nu te limitezi la nişte epistole în care ceri să sintizeze în două săptămâni o muncă de 2-3 ani", transmite Raeţchi într-o postare pe Facebook.

El susţine că este abuz să i se interzică presei accesul la şedinţele noii comisii speciale înfiinţate.

"Modul în care este tratată presa-interzisă în sală-este total abuziv. Această comisie este una care elaborează legislaţie, nu gestionează (în general-şi în niciun caz în această fază) informaţii secrete. Deşi regulamentul comisiei prevede că lucrările sunt publice şi accesul presei este permis atunci când nu apăr subiecte sensibile, astăzi majoritatea a blocat accesul presei la teme cu relevanţă de fond-cum ar fi instituţiile cu care vom iniţia un dialog oficial. Fac un apel la presă să îşi apere acest drept în faţa unei coaliţii care zilnic solicită formal «transparentizare»", completează liberalul.

Ovidiu Raeţchi acuză şi faptul că i-a fost refuzată propunerea ca în studiul comandat de Comisie despre serviciile de informaţii din Statele Unite şi din alte ţări europene să fie incluse şi state care s-au confruntat cu aceleaşi probleme de securitate ca România, cum ar fi ţările baltice.

"Comisia a decis să comande un studiu privind serviciile de informaţii din SUA şi "câteva state din Europa". Avertizez de pe acum că acest studiu va fi irelevant, pentru că statele alese au fost stabilite cu dedicaţie, neavând nicio legătură cu sistemul constituţional şi provocările din România. Am solicitat că în studiu să fie incluse ţări care se confruntă cu provocări de securitate similare cu România-Polonia, Ucraina, ţările baltice; aşadar un studiu cu relevanţă regională. Această propunere a fost, evident, respinsă. Caracterul vădit tendenţios şi nereprezentativ al studiului îmi întăreşte senzaţia că vor încerca să atace prerogativele preşedintelui României. Nu e o problemă: deputaţii au dreptul să solicite individual studii de acest gen-lucru pe care îl voi face chiar mâine-şi vom avea pe masă, în parelel cu studiul lor cu dedicaţie, un studiu care va prezenta în mod exhaustiv şi obiectiv sisteme de siguranţă naţională din lume, Europa şi din zona Mării Negre", a explicat Raeţchi.

Deputatul PNL susţine că singurul aspect pozitiv care s-a petrecut până acum în cele două şedinţe ale Comisiei speciale privind legile siguranţei naţionale este faptul că se vor dezbate şi creiona doar proiectele aflate în proces legislativ, fapt ce exclude iniţiativa şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu de a înfiinţat o nouă autoritate privind inteceptările.

"Un lucru pozitiv obţinut la sfârşit, pe care îl veţi regăsi pe stenogramă (dacă va fi cazul): în comisie se vor discuta doar proiectele legislative aflate în circuitul parlamentar. Asta exclude de la discuţii proiectul clasat al domnului Tăriceanu, prin care se inventa o autoritate pentru interceptări (în subordinea Parlamentului, cu buget secret, cu număr secret de posturi) care lasă SRI fără nicio posibilitate de acţiune în acest domeniu-nici măcar în cel cibernetic!", conchide Raeţchi.

Comisia specială pentru modificarea legilor siguranţei naţionale s-a întrunit, marţi, pentru a-şi alege conducerea, preşedintele ales fiind deputatul PSD Claudiu Manda, urmând să ceară structurilor din zona securităţii propuneri de modificare a legislaţiei. Manda a susţinut că legislaţia în domeniu securităţii naţionale trebuie "împrospătată".

În şedinţa de miercuri a Comisiei speciale privind legile securităţii naţionale, forul a decis trimiterea unor adrese instituţiilor din domeniu pentru ca acestea să vină cu propuneri de modificare a proiectelor de lege care vizează siguranţa naţională. Forul legislativ a mai decis să propună birourilor permanente ca să le fie trimise toate propuneri aflate în circuit legislativ, dar care să nu fie mai vechi de trei ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici