Planul Uniunii Europene de verificare a conturilor de socializare pentru a depista abuzurile asupra copiilor s-a lovit de un obstacol important

  • Un plan al UE conform căruia toate conturile de WhatsApp, iMessage şi Snapchat ar putea fi verificate pentru a depista conţinutul abuzurilor asupra copiilor s-a lovit de un obstacol important, după ce un consultant juridic intern a declarat că acesta ar fi probabil anulat de instanţe pentru încălcarea drepturilor utilizatorilor.
  • În conformitate cu propunerea de regulament privind "controlul chat-ului", orice furnizor de servicii criptate ar putea fi obligat să verifice dacă există "identificatori".
876 afișări
Imaginea articolului Planul Uniunii Europene de verificare a conturilor de socializare pentru a depista abuzurile asupra copiilor s-a lovit de un obstacol important

Planul Uniunii Europene de verificare a conturilor de socializare pentru a depista abuzurile asupra copiilor s-a lovit de un obstacol important

În conformitate cu propunerea de regulament privind "controlul chat-ului", orice furnizor de servicii criptate ar putea fi obligat să cerceteze miliarde de mesaje, videoclipuri şi fotografii pentru a identifica anumite tipuri de conţinut, în cazul în care se suspectează că un serviciu este folosit pentru a difuza materiale dăunătoare.
 
Furnizorii cărora li s-ar emite un aşa-numit "ordin de detectare" de către organismele naţionale ar trebui să alerteze poliţia în cazul în care ar găsi dovezi ale unor conţinuturi suspectate a fi dăunătoare sau ale unor activităţi de ademenire a copiilor.
 
Militanţii pentru protecţia vieţii private şi furnizorii de servicii au avertizat deja că propunerea de regulament al UE şi un proiect de lege similar privind siguranţa online din Regatul Unit riscă să ducă la dispariţia din Europa a serviciilor de criptare de la un capăt la altul, cum ar fi WhatsApp.
 
În prezent, o scurgere de informaţii privind consultanţa juridică internă a UE, care a fost prezentată diplomaţilor din statele membre ale blocului la 27 aprilie şi care a fost consultată de The Guardian, ridică îndoieli semnificative cu privire la legalitatea regulamentului prezentat de Comisia Europeană în luna mai a anului trecut.
 
Serviciul juridic al Consiliului UE, organismul decizional condus de miniştrii naţionali, a avizat că regulamentul propus reprezintă o "limitare deosebit de serioasă a drepturilor la viaţă privată şi la datele cu caracter personal" şi că există un "risc serios" ca acesta să fie supus unui control judiciar din mai multe motive.
 
Avocaţii UE scriu că proiectul de regulament "ar impune o verificare generală şi nediscriminatorie a datelor prelucrate de un anumit furnizor de servicii şi s-ar aplica fără distincţie tuturor persoanelor care utilizează acest serviciu specific, fără ca aceste persoane să se afle, chiar şi indirect, într-o situaţie care să poată da naştere la urmărire penală".
 
Serviciul juridic continuă să avertizeze că, anterior, Curtea Europeană de Justiţie a apreciat că verificarea metadatelor de comunicaţii este "proporţională doar în scopul protejării securităţii naţionale" şi, prin urmare, "este puţin probabil ca o verificare similară a conţinutului comunicaţiilor în scopul combaterii infracţiunilor de abuz sexual asupra copiilor să fie considerată proporţională, cu atât mai puţin în ceea ce priveşte comportamentele care nu constituie infracţiuni penale".
 
Avocaţii concluzionează că regulamentul propus "riscă în mod serios să depăşească limitele a ceea ce este adecvat şi necesar pentru a îndeplini obiectivele legitime urmărite şi, prin urmare, să nu respecte principiul proporţionalităţii".
 
În pofida acestui aviz, se pare că 10 state membre ale UE - Belgia, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, România şi Spania - susţin continuarea regulamentului fără modificări.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici