PMP propune majorarea amenzii minime la 2.500 de lei pentru necombaterea ambroziei

Deputatul PMP Marius Paşcan a depus, la Senat, un proiect care majorează pragul minim al amenzilor de la 750 lei la 2.500 lei pentru propietari sau autorităţile care nu iau măsuri în combaterea ambroziei. Dacă propietarul nu intră în legalitate în şapte zile, atunci este sanţionat cu 500 lei pe zi.

861 afișări
Imaginea articolului PMP propune majorarea amenzii minime la 2.500 de lei pentru necombaterea ambroziei

Un partid propune majorarea amenzii minime la 2.500 de lei pentru necombaterea ambroziei

Iniţiativa legislativă este susţinută de mai mulţi parlamentari PMP, PNL, PSD, UDMR şi modifică Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, în sensul majorării cuantumului minim al amenzilor.

"Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice", arată liderul deputaţilor PMP în proiectul de lege.

Totodată, odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale, proprietarul sau deţinătorul de terenuri, administratorul de drumuri publice, căi ferate, lacuri, sisteme de irigaţii, sau bazine psicicole, are la dispoziţie şapte zile pentru a intra în legalitate, fiind aplicată o amendă de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la îndeplinirea dispoziţiilor din lege.

Conform proiectului, verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor vor fi făcute de către o comisie mixtă, constituită prin ordinul prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiillor de agricutură judeţene, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Iniţiatorii argumentează, în expunerea de motive, faptul că responsabilitatea persoanelor fizice şi juridice nu a ajuns la un nivel acceptabil în urma actualei reglementări normative, unul dintre motive fiind cuantumul şi modalitatea complexă de aplicare a sancţiunii, complexitate care generează vicii în aplicare sancşiunii şi, pe cale de consecinţă, contestarea proceselor verbale de constatare a contravenţiei la instanţele de judecată.

"Reglementarea la nivel primar a combaterii buruienii ambrozia arată importanţa acestui demers şi gravitatea efectelor dăunătoare pe care această plantă le are asupra sănătăţii unui număr semnificativ al populaţiei atât din mediul urban cât şi rural", susţine iniţiatorul, în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

La începutul lunii februarie 2018, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care vizează combaterea ambroziei, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.

"Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole care nu se conformează prevederilor din avertisment şi se sancţionează cu amendă de 750 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice", potrivit proiectul adoptat de către deputaţi, anul trecut.

Taguri:
lege,
proiect,
ambrozie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici