Ponta îl ceartă în public pe Barbu pentru declaraţiile faţă de Germania: Nu sunteţi analist politic

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Culturii, Daniel Barbu (PNL), în faţa presei, să se abţină de la a mai formula critici publice la adresa Germaniei sau altor state, spunându-i că "nu e cazul" să intre în competenţele economice ale Germaniei şi că miniştrii nu mai sunt analişti politici.

754 afișări
Imaginea articolului Ponta îl ceartă în public pe Barbu pentru declaraţiile faţă de Germania: Nu sunteţi analist politic

Daniel Barbu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"O spun în public ca să mă înţelegeţi foarte clar: aş prefera ca fiecare dintre membrii Cabinetului să facă declaraţii publice în calitate de membri ai Cabinetului. Nu mai sunteţi analişti politici şi unul dintre membrii Cabinetului pe care îl respect foarte mult, domnul Barbu, vă rog să nu mai intraţi în competenţele economice ale Germaniei sau ale altcuiva, că nu e cazul şi arătăm ca un guvern neserios. Gândiţi-vă că sunteţi miniştri şi că toate declaraţiile pe care le faceţi la televizor sunt luate ca atare. Vă rog pe toţi să fiţi la înălţimea statutului de ministru, indiferent de lucrurile care ne mulţumesc sau ne nemulţumesc. Ne supărăm pe ministrul de Interne german când declară cine ştie ce despre români şi bulgari, dar au şi ei dreptul să se supere pe noi dacă vreun ministru face declaraţii de acelaşi fel", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, marţi, la Râmnicu Sărat, că Germania "încearcă să exporte un model de disciplină fiscală nepotrivit pentru toate celelalte ţări din Uniunea Europeană", ce nu poate fi reprodus "nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România".

"Germania încearcă să exporte un model de disciplină fiscală care mi se pare că e nepotrivit pentru toate celelalte ţări din UE. Germania e o ţară industrială cu un ritm de dezvoltare economică ce nu poate fi reprodus nici de Franţa şi Italia, cu atât mai puţin de România. Atunci, a aplica într-o ţară ca Romania un deficit structural de 0,5% înseamnă să refuzi generaţiilor viitoare, copiilor noştri, orice şansă de convergenţă cu nivelul de prosperitate măcar mediu din UE. Mie mi se pare că Romania nu trebuie să devină doar un discipol care urmează pe alţii oricât de înţelepti ar fi, cred că trebuie să adăugăm vocea noastră, viziunea noastră", a declarat Barbu.

De asemenea, ministrul a spus că Angela Merkel "ori este prost informată, ori informată cu evenimente de acum 15-20 de ani", dacă a susţinut la întâlnirea cu Victor Ponta că lupta împotriva corupţiei "e de mare actualitate".

"Mie mi se pare că a veni la întâlnirea cu Ponta şi a spune că chestiunea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei e de mare actualitate, înseamnă că ori e prost informat ori informat cu evenimente de acum 15-20 de ani. Nu cred că astea sunt problemele în România. E just că putem să mai combatem corupţia, mai putem îmbunătăţi funcţionarea statului de drept, dar cred că avem multe alte lucruri care sunt mai urgente pentru cetăţeni în ansamblu", a mai spus Barbu.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, înaintea discuţiei cu premierul Victor Ponta, că Germania doreşte să fie un partener al României inclusiv în domeniul economic, pentru economia germană fiind însă foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia.

"Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă", spunea Merkel.

În luna august a anului trecut, în perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar al României, Daniel Barbu a condus Departamentul de analiză politică al Administraţiei prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici