Respingerea noii Constituţii din Chile atinge un nivel record - sondaj

Alegătorii care intenţionează să respingă noua Constituţie a Chile în cadrul unui plebiscit ce va avea loc în curând au atins un nivel record de 46%, depăşind pentru prima dată procentul de alegători care intenţionează să o aprobe, a arătat luni un sondaj privat.

1442 afișări
Imaginea articolului Respingerea noii Constituţii din Chile atinge un nivel record - sondaj

Respingerea noii Constituţii din Chile atinge un nivel record - sondaj

Sondajul, realizat de institutul de sondaje Cadem, a arătat că dezaprobarea a crescut cu 13 puncte de la începutul sondajului, la sfârşitul lunii ianuarie. Alegătorii care intenţionează să aprobe noua constituţie au scăzut de la 56% la 40% în acelaşi interval de timp, cu o scădere de 10 puncte de la sfârşitul lunii martie, potrivit Reuters.
 
Controversele privind drepturile de proprietate, eliminarea Senatului şi soarta fondurilor private de pensii au zdruncinat opinia publică.
 
În ceea ce priveşte temele care sunt discutate în convenţie, 50% preferă să existe o Cameră a Deputaţilor şi un Senat, 72% consideră că societatea este multiculturală şi nu multinaţională, 73% sunt în favoarea libertăţii de alegere a pensiilor printr-un sistem mixt şi 75% preferă ca contribuţiile să fie în continuare economii pentru lucrători", a precizat institutul care a realizat sondajul.
 
Adunarea constituţională este rezultatul unui referendum în care cetăţenii au votat în proporţie covârşitoare pentru elaborarea unei noi Carte Magna care să o înlocuiască pe cea moştenită de la dictatura lui Augusto Pinochet.
 
Încrederea în adunare a crescut cu şapte puncte, ajungând la 55%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2021, a precizat Cadem. Între timp, percepţia că se ajunge la acordurile necesare a scăzut cu 10 puncte, la 42%.
 
Organismul are termen până în iulie pentru a prezenta noua constituţie care va fi supusă apoi unui plebiscit obligatoriu spre sfârşitul anului.
 
Sondajul a mai arătat că aprobarea preşedintelui Gabriel Boric a scăzut cu cinci puncte, la 45%, în timp ce dezaprobarea a crescut la 35%, o creştere de 15 puncte în două săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici