Robert Cazanciuc şi Eugen Tomac sunt audiaţi la Comisia pentru Apărare de la Senat

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Eugen Tomac şi secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc, sunt audiaţi, la momentul difuzării acestei ştiri, la Comisia pentru Apărare din Senat pe tema organizării alegerilor prezidenţiale în străinătate.

335 afișări
Imaginea articolului Robert Cazanciuc şi Eugen Tomac sunt audiaţi la Comisia pentru Apărare de la Senat

Robert Cazanciuc este audiat la Comisia pentru Apărare de la Senat (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Cazanciuc a declarat, înainte de începerea audierilor că MAE şi-a făcut datoria "de la un cap la altul, conform legii", în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate.

El a menţionat că s-au făcut mai multe acuzaţii publice la adresa Ministerului de Externe cu privire la organizarea alegerilor şi audierea în cadrul comisiei parlamentare reprezintă o" ocazie foarte bună de a lămuri lucrurile", de a arăta faptul că MAE şi-a făcut datoria de la un cap la altul conform legii.

"Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt extrem de clare şi o să încercăm să le explicăm membrilor comisiei exact cum s-au desfăşurat alegerile, competenţele MAE, competenţele Biroului Electoral, pentru că foarte multe dintre acuzaţiile publice la adresa MAE trebuie soluţionate, eventual, de Biroul Electoral şi nu de către Ministerul Afacerilor Externe, care nu a organizat decât din punct de vedere logistic şi administrativ aceste alegeri", a subliniat Cazanciuc.

Preşedintele Comisiei pentru apărare, Teodor Meleşcanu, a declarat, la rândul său, că audierea nu este legată strict de rezultatul alegerilor ci mai ales de "deficienţele şi vulnerabilităţile" care au apărut în perioada scrutinului. El a făcut aceste precizări după ce fost întrebat ce rost au aceste audieri în condiţiile în care Curtea Constituţională a respins solicitarea PSD de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Meleşcanu a explicat că, din punctul de vedere al votului secţiilor din străinătate, au existat "asemenea suspiciuni".

"Pentru noi, principalul obiectiv al audierilor va fi acela de a vedea foarte clar ce măsuri sunt necesare, de ordin legislativ, în materie de organizare guvernamentală, pentru ca votul românilor de la secţiile din străinătate să poată fi exprimat cu adevărat liber şi în mod corect, acesta este principalul obiectiv al audierilor noastre", a subliniat senatorul PNL.

Meleşcanu a mai spus că în cadrul audierilor vor fi discutate "picanterii cu votul la Paris şi altele" şi vor apărea întrebări la care este firesc ca echipa de la Ministerul de Externe să răspundă în măsura în care va avea răspunsurile la aceste întrebări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici