Senatul a decis: Procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ sunt numiţi de CSM, nu de preşedinte

Senatul a aprobat, marţi, modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor, nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

49 afișări
Imaginea articolului Senatul a decis: Procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ sunt numiţi de CSM, nu de preşedinte

Senatul a decis: Procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ sunt numiţi de CSM, nu de preşedinte

Plenul Senatului a aprobat, marţi, cu 78 de voturi "pentru" şi 46 de voturi "împotrivă", propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache, şi completată în Comisia juridică a Senatului.

Potrivit noului proiect de lege, "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii".

Anterior, Legea 303/2004 prevedea că numirile acestor procurori se dispuneau de către preşedintele României, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Actul normativ prevede că revocarea din funcţiile deţinute de către aceşti procurori se face de către plenul CSM, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Persoanele propuse pentru aceste funcţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele două condiţii: să facă parte dintre procurorii care au o vechime de minimum zece ani în funcţia de procuror sau judecător şi să deţină gradul profesional funcţiei de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, ori parchetelor de pe lângă curţile de apel, sau funcţiei de judecător în cadrul ICCJ ori curţilor de apel.

Numirea procurorilor se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici