SUA acuză Iranul că a sfidat rezoluţia acordului nuclear al ONU

  • Washingtonul afirmă că Teheranul a încălcat luna trecută acordul nuclear din 2015 prin lansarea satelitului de observaţie
  • Casa Alba motivează că deţine informaţii cum că Iranul furnizează arme către forţele beligerante din Liban, Yemen şi alte zone de conflict
  • Misiunea SUA din cadrul ONU a reiterat afirmaţiile în timpul unei reuniuni informale a comitetului responsabil cu monitorizarea implementării rezoluţiei
160 afișări
Imaginea articolului SUA acuză Iranul că a sfidat rezoluţia acordului nuclear al ONU

Sursa foto: profimedia

SUA acuză Iranul de încălcarea acordului nuclear încheiat în 2015 în cadrul unei reuniuni informale a comitetului, din Consiliul de Securitate al ONU, responsabil cu monitorizarea implementării rezoluţiei.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au accentuat de când administraţia Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat alături de alte şase puteri mondiale la Teheran. De atunci, Iranul a suferit sancţiuni economice permanente din partea Statelor Unite. Între timp americanii au trimis trupe armate pentru a răspunde ameninţărilor care afectează interesele SUA în regiune.

Teheranul neagă existenţa armelor nucleare, în timp ce Statele Unite şi Israel fac presiuni asupra Iranului pentru a-i opri influenţa în regiune. Lansarea primului satelit de observaţie în spaţiu de către Garda Revoluţionară Iraniană este văzută ca un act de sfidare a rezoluţiei din 2015 de către SUA. Oficialii americani văd Garda Revoluţionară drept organizaţie teroristă.

Succesul lansării este privit de experţii din domeniul securităţii drept punctul de start care ar putea accelera dezvoltarea rachetelor balistice din Iran.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU la care a participat recent, pe lângă acuzaţia de încălcare a rezoluţiei, misiunea SUA a subliniat încălcarea embargoului impus asupra armelor de către Iran. Iranienii sunt acuzaţi că ar fi distribuit arme şi echipament militar forţelor beligerante din ţări precum Yemen, Liban, Siria, Irak şi Bahrain.

Embargoul impus asupra armelor va expira în Octombrie, dar SUA a înaintat deja un proiect de rezoluţie către înalţii oficiali ai ONU pentu a oferi continuitate celui aflat încă în vigoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici