Tăriceanu: Promulgarea Legii 50% - greşeală flagrantă care aparţine în exclusivitate lui Băsescu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu afirmă că promulgarea Legii măririi cu 50% a salariilor profesorilor nu este eroarea întregii clase politice, ci o greşeală flagrantă şi evidentă care aparţine în exclusivitate preşedintelui Traian Băsescu.

27 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Promulgarea Legii 50% - greşeală flagrantă care aparţine în exclusivitate lui Băsescu

Tăriceanu: Promulgarea Legii 50% - greşeală flagrantă care aparţine în exclusivitate lui Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

"Promulgarea Legii de mărire a salariilor profesorilor nu a fost o eroare a întregii clase politice, ci reprezintă o greşeală flagrantă şi evidentă care aparţine în exclusivitate preşedintelui Traian Băsescu", susţine Călin Popescu Tăriceanu într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Fostul premier a subliniat, conform sursei citate, că scuzele de acum ale preşedintelui României în ceea ce priveşte promulgarea Legii salarizării cadrelor didactice sunt o "încercare de păcălire a românilor" şi o "scuză pentru vina de a fi ajuns într-o fundătură morală fără precedent".

"Preşedintele Băsescu a ales să pună pe primul plan interesul său politic, electoral. Nu l-a interesat niciodată ce este mai bine pentru România pe termen mediu sau lung. A crezut că cel mai important lucru este ca partidul său, PDL, să câştige cât mai multe voturi. Acest calcul simplu a stat în spatele promulgării legii, iar scuzele de acum, afirmaţiile de genul "nu am ştiut ce va urma" nu repezintă decât o încercare de păcălire a românilor, o minciună şi o încercare de scuză pentru vina de a fi ajuns într-o fundătură morală fără precedent", a spus Tăriceanu.

Fostul premier a reiterat că, în calitate de prim-ministru, i-a atras atenţia de nenumărate ori, prin scrisori oficiale, cu privire la imposibilitatea suportării din bugetul de stat a măririi salariilor profesorilor şi a faptului că România se afla în faţa unei crize economice extrem de periculoase.

"I-am adresat scrisori oficiale în 1, 16 şi 22 octombrie 2008 punându-i la dispoziţie date economice concrete şi cifre care arătau faptul că bugetul de stat nu îşi putea permite mărirea salariilor profesorilor cu 50%. Tot în acea perioadă, în calitate de prim-ministru în funcţie, am atras atenţia public cu privire la faptul că întreaga lume este afectată de o criză economică extrem de gravă, iar România nu va putea rămâne la nesfârşit ferită de efectele acestei crize", a apreciat liderul deputaţilor PNL.

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că, în opinia sa, "ar fi fost corect şi demn ca preşedintele să-şi asume răspunderea doar în nume personal, eventual şi în numele aliaţilor săi politici din PDL şi PSD care în octombrie-noiembrie 2008 încercau să câştige voturi la umbra semnăturii prezidenţiale puse pe legea salarizării cadrelor didactice", şi nu în numele Guvernului PNL-UDMR.

El a invocat faptul că dialogul Gurvernului Tăriceanu cu preşedintele Băsescu din toamna lui 2008 nu a fost "unul echilibrat", menţionând că nu crede că românii "mai au nevoie de un preşedinte preocupat doar de câştigul politic pe termen scurt, un preşedinte a cărui doctrină politică este demagogia, un preşedinte care crede că populismul poate fi la nesfârşit o umbrelă care să acopere un mandat prezidenţial de 5 ani lipsit de orice realizare politică majoră".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici