Ţopescu critică greşelile gramaticale ale miniştrilor. Aleşii parlamentari să jure şi pe DEX

Senatorul PNL Cristian Ţopescu a criticat, miercuri, greşelile gramaticale făcute de doi dintre miniştri, el propunând ca, pe viitor, aleşii parlamentari să depună jurământ nu doar pe Biblie, ci şi pe Dicţionarul explicativ al limbii române.

136 afișări
Imaginea articolului Ţopescu critică greşelile gramaticale ale miniştrilor. Aleşii parlamentari să jure şi pe DEX

Ţopescu critică greşelile gramaticale ale miniştrilor. Aleşii parlamentari să jure şi pe DEX (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ţopescu a făcut această propunere în plen, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

"Cine priveşte de la oarecare distanţă scena politică românească, observă desfăşurarea mai multor războaie: cu profesorii, cu medicii, cu mamele şi bebeluşii şi cu pensionarii. Acum suntem în plin război cu limba română", a spus Ţopescu.

El a precizat că a constatat în intervenţiile anterioare făcute de două persoane importante din Guvern faptul că există acest război, dar şi în declaraţiile recente făcute de două persoane importante din Guvern, cărora nu a dorit să le dea numele, pentru a nu supăra pe cineva.

Ţopescu a precizat că prima greşeală gramaticală priveşte folosirea termenului "coerentizare", care nu există în Dicţionarul explicativ al limbii române.

"M-am dus la Dicţionarul explicativ al limbii române, am găsit «coerent», «coerenţă», dar nu «coerentizare»", a spus Ţopescu.

El a arătat că "alt persoanj" din Guvern a folosit termenul "raţionalitate".

"Alt persoanaj şi mai important din Guvern a folosit termenul «raţionalitate». Citez exact: «România trebuie să dea dovadă de solidaritate, raţionalitate şi echilibru». Am mers la dicţionar, am găsit «raţiune», «raţional», dar «raţionalitate» nu am găsit", a spus Ţopescu.

El a propus ca, în apărarea limbii române, aleşii să depună jurământul nu doar pe Biblie, ci şi pe Dicţionarul explicativ al limbii române.

"În apărarea limbii române, propun ca viitorii aleşi în Parlament, cei care vor popula această sală, să depună jurământ nu numai pe Biblie, ci şi pe Dicţionarul explicativ al limbii române - pe care îl am la mine, e cam gros - iar încheierea jurământului să fie la fel ca şi acum: «Aşa să-mi ajute Dumnezeu»", a spus Ţopescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici