Traian Băsescu: Dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul/ Ce spune despre scrisoarea lui Macron

Traian Băsescu a declarat că este un mare avantaj să ai o justiţie recunoscută, fiindcă atunci sunt recunoscute şi deciziile instanţelor din România, în contextul Tratatului UE. Fostul preşedinte a precizat că „dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul”.

6078 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul/ Ce spune despre scrisoarea lui Macron

Traian Băsescu: Dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul

„Tratatul spune aşa: «în domeniile de competenţă partajată. Dacă un stat al UE vrea să reglementeze ceva o face numai dacă nu există o directivă sau o reglementare a UE». Deci poţi s-o faci dacă ceea ce vrei să reglementezi nu este reglementat de Uniunea Europeană, dar dacă este reglementat, nu ai voie să iei măsuri naţionale care intră în coliziune cu competenţa respectivă care este partajată”, a afirmat Traian Băsescu, La Universitatea de Vest din Timişoara.

„Citind atribuţiunile de competenţă unică ale Uniunii cu cele de competenţă partajată, constaţi că are dreptate şi Timmermans să ţipe la Bucureşti că justiţia este competenţă partajată şi drepturile fundamentale sunt reglementate la nivel european. Iar a avea spre exemplu, pentru că e la modă justiţia zilele astea, a avea o justiţie recunoscută este un mare avantaj pentru că sunt recunoscute deciziile instanţelor din România. Dacă apuci şi intri în infringement pe justiţie, atunci se opreşte ceasul. Deciziile justiţiei din România nu mai sunt recunoscute şi puse în aplicare pe teritoriul UE”, a completat fostul şef al statului.

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, Comisia Europeană a transmis miercuri seara că prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans i-a spus premierului Viorica Dăncilă, la a doua întâlnire pe care au avut-o în ultima lună, că există îngrijorări tot mai mari legate de evoluţiile din ultima perioadă în ceea ce priveşte domeniul justiţiei.

Băsescu, despre scrisoarea lui Macron: Nu are curaj să pună degetul pe rană

Traian Băsescu a declarat, joi la Timişoara, că preşedintele francez Emmanuel Macron, în scrisoarea adresată cetăţenilor UE, evită să spună direct care sunt problemele Europei şi nu are curaj „să pună degetul pe rană”.

„Am văzut o scrisoare a lui Emmanuel Macron legată de viitorul Europei. Se învârte în jurul subiectului, nu are curaj să pună degetul pe rană, să spună care sunt problemele Europei. Dar, în substrat, pentru cei care înţeleg limbajul diplomatic, şi el crede că trebuie către această direcţie să se îndrepte şi Europa”, le-a spus Traian Băsescu, joi, studenţilor Universităţii de Vest din Timişoara.

Afirmaţia fostului preşedinte vine după ce Emmanuel Macron a prezentat într-o scrisoare adresată cetăţenilor UE, în contextul campaniei pentru scrutinul europarlamentar, viziunea sa despre Europa.

Liderul de la Paris a pledat pentru „renaşterea europeană”, subliniind că „scrutinul europarlamentar va fi decisiv pentru viitorul continentului”.

„Niciodată după al II-lea Război Mondial Europa nu a fost atât de necesară. În acelaşi timp, Europa nu a mai fost în atât de mare pericol", a spus Macron, subliniind că ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă "un simbol al crizei cu care se confruntă Europa”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici