Vizita lui Traian Băsescu în Turkmenistan: Şeful statului a depus o coroană de flori la mausoleul fostului preşedinte Niazov şi a plantat un pin lângă Monumentul Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a depus, joi seară, o coroană de flori la mormântul fostului lider turkmen Saparmurat Niazov, de la Kipceak, el vizitând şi moscheea "Turmenbas ruhy metjidi".

628 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Traian Băsescu în Turkmenistan: Şeful statului a depus o coroană de flori la mausoleul fostului preşedinte Niazov şi a plantat un pin lângă Monumentul Constituţiei

Traian Băsescu (Imagine: Gabriel Pecheanu/Arhiva Mediafax Foto)

După momentul solemn, Băsescu s-a declarat impresionat de arhitectura somptuoasă a ansamblului monumental, realizat din marmură importată, dar şi de toate noile construcţii din capitala Ashgabat.

"Au construit foarte mult aici de când am fost eu, în 2009", a spus Băsescu. El a ţinut să sublinieze că moscheea de la Kipceak poate primi 10.000 de credincioşi.

Depunerea de coroane de flori la mausoleu este unul dintre punctele protocolare obligatorii în programul vizitelor oficiale în Turkmenistan ale şefilor de stat străini.

Mausoleul a fost construit odată cu Moscheea de la Kipceak, de către firma franceză Bouygues, şi este parte a complexului monumental. În mausoleu au fost iniţial reînhumate resturile pământeşti ale părinţilor şi fratelui preşedintelui. Saparmurat Niazov a fost înmormântat în Mausoleu la 24 decembrie 2006.

Monumentul este construit pe două niveluri, intrarea este amplasată la nivelul superior, la capătul unei lungi scări monumentale. Camera mortuară este la nivelul inferior, fiind vizibilă de la nivelul superior. În interior este amplasat şi un monument de marmură dedicat victimelor cutremurului catastrofal din 1948, între care s-au numărat mama şi fratele fostului preşedinte (au murit atunci peste 106.000 de persoane). Aici se comemorează anual, din 2007, în prezenţa membrilor guvernului turkmen şi a corpului diplomatic, Ziua victimelor marelui cutremur şi Ziua Amintirii Primului Preşedinte al Turkmenistanului.

Moscheea de la Kipceak a fost construită în anul 2004 la ordinul preşedintelui Saparmurat Niazov, cu sprijinul financiar al Arabiei Saudite. Este cea mai mare moschee din Asia Centrală. Moscheea, cu cele 4 minarete înalte peste 90 de metri, este parte a unui ansamblu arhitectonic impunător, are o cupola acoperită cu foiţă de aur, cu un diametru de peste 100 de metri şi înălţimea de peste 70 de metri, care conferă sălii de rugăciune o acustică excepţională. În interior, pereţii sunt împodobiţi cu imagini stilizate reprezentând versete din Coran şi din Ruhama (Cartea Vieţii), cartea preşedintelui Saparmurat Niazov, impusă în anii regimului autoritar drept "ghidul spiritual al naţiunii".

Moscheea a fost construită de firma franceză Boygues Constuction, în baza unui contract de 100 milioane USD.

În prezent, moscheea este considerată un lăcaş spiritual în care nu se mai oficiază servicii religioase. Şi vizitarea moscheii este unul din punctele protocolare obligatorii în programul vizitelor oficiale în Turkmenistan ale şefilor de stat străini.

Vineri dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu a plantat un pin lângă Monumentul Constituţiei din capitala turkmenă Ashgabat.

După ce a plantat pinul în solul nisipos, el a punctat: "Job done".

El şi-a amintit că şi în 2009, la vizita precendentă la Ashgabat, a plantat un copac lângă Monumentul independenţei Turkmenistanului şi şi-a exprimat regretul că programul oficial de acum nu a cuprins o vizită şi acolo, pentru a vedea cum a crescut copacul.

Preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov i-a adus lui Traian Băsescu, la vizita din 2011 la Bucureşti, un tablou cu pinul plantat de acesta în 2009.

La intrarea în Muzeul Constituţiei, preşedintele Băsescu a fost întâmpinat cu pâine şi sare. El a împărţit pâinea jurnaliştilor români care îl însoţesc în vizita în Turkmenistan.

Monumentul a fost inaugurat la 18 mai 2011 şi are o înălţime de 185 m. În centrul monumentului se ridică o columnă dreptunghiulară de 91 m înălţime. Columna este decorată pe toate părţile cu ornamente ce apar în covoarele turkmene şi se finalizează cu o spirală pe care sunt proiectate o lună de aur şi cinci stele. Coloana este amplasată pe o bază de 27 de metri formată din trei etaje, în formă de stea Oguz Khan şi o platformă de 10 metri cu porticuri, fântâni arteziene şi trepte pe toate părţile.

Monumentul este înconjurat de o piaţă cu fântâni şi parcuri. În interiorul monumentului se află un muzeu, o sală de conferinţe cu 200 de locuri, o sală de conferinţe cu 50 de locuri, o bibliotecă cu sală de lectură şi săli de Internet, un magazin de suveniruri şi o cafenea. La înălţimile de 27 şi 118 metri sunt localizate două platforme care oferă o vedere panoramică asupra capitalei Turkmenistanului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici