(P) 5 sfaturi pentru îngrijirea anvelopelor pe timp de iarnă

Un pic de aer, o ceaşcă de cafea caldă, băgat sub pătură cu o carte bună. La asta se gândesc cei mai mulţi oameni când le vine în minte cuvântul „iarnă". Şi apoi, există oameni care plănuiesc un drum cu maşina. Da, chiar şi iarna.

142 afișări
Imaginea articolului (P) 5 sfaturi pentru îngrijirea anvelopelor pe timp de iarnă

Ei bine, dacă sunteţi unul dintre cei cărora le place să îşi scoată maşina la plimbare atunci când temperaturile scad, asiguraţi-vă că anvelopele sunt în stare bună. Anvelopele în stare bună se traduc prin faptul că sunteţi în siguranţă pe şosea - indiferent unde sau când conduceţi. Cum să vă îngrijiţi anvelopele pe timp de iarnă? Să vedem.

1.Cumpăraţi anvelope de iarnă noi cu o lună înainte de iarnă

Este înţelept să cumpăraţi anvelope noi înainte de sosirea iernii. Acest sfat este valabil mai ales pentru persoanele care locuiesc în zone în care se înregistrează ninsori abundente. Dacă continuaţi să conduceţi cu anvelope uzate, există riscul de a derapa pe gheaţă sau pe polei. În plus, la temperaturi scăzute, anvelopele vechi se pot întări şi îşi pot pierde aderenţa la drum.

2. Verificaţi des presiunea din anvelope

Aerul se dilată atunci când este cald şi se contractă la temperaturi mai scăzute. Astfel, moleculele de aer se contractă iarna şi se apropie unele de altele. Această contracţie duce la reducerea volumului de aer şi la pierderea presiunii aerului. Acest lucru face ca anvelopele să se dezumfle în timpul iernii.

Efectuaţi în timpul iernii verificări mai frecvente ale presiunii în anvelope decât aţi face-o în mod normal. Dacă presiunea este neuniformă pe toate anvelopele, este posibil să fie dificil de condus. De asemenea, va fi dăunător pentru anvelope de iarnă. Este periculos să conduceţi cu anvelopele sub-umflate, deoarece vehiculul nu se va comporta aşa cum aţi prevăzut atunci când acţionaţi frânele. Cel mai rău scenariu ar fi o explozie a anvelopelor pe jante dacă acestea nu sunt la nivelul de presiune potrivit.

Verificaţi presiunea pneurilor la fiecare 30 de zile sau la fiecare 10 grade de schimbare a temperaturii. Urmăriţi îndeaproape presiunea pe tot parcursul iernii. Dacă observaţi chiar şi o scădere uşoară a presiunii, umpleţi-o cât mai repede posibil. Asiguraţi-vă că nu conduceţi prea mult atunci când anvelopele sunt prea puţin umflate.

3. Verificaţi adâncimea benzii de rulare

În timpul iernii, în special în zonele cu zăpadă, anvelopele trebuie să aibă o bandă de rulare mai mare pentru a putea săpa în zăpadă şi gheaţă. Dacă conduceţi cu anvelope de iarnă uzate, va exista o reducere a tracţiunii. Acest lucru va duce şi mai departe la accidente pe şosele, punându-vă pe dumneavoastră şi pe ceilalţi în pericol.

Urmăriţi banda de rulare a anvelopei pe timp de iarnă pentru a vă asigura că aceasta nu s-a uzat prea mult. De fapt, verificaţi banda de rulare a anvelopei înainte ca vremea să se răcească prea tare sau înainte de prima zăpadă a sezonului. Dacă aşteptaţi până după prima furtună de zăpadă, anvelopele uzate pot face ca maşina să derapeze pe şosea.

Optaţi pentru o adâncime a benzii de rulare de 3 mm în loc de 1,6 mm, cât este recomandat pe timp de iarnă, astfel încât să fiţi mai bine pregătit pentru drumurile alunecoase. Dacă anvelopele se apropie de blocurile de uzură, este timpul să le schimbaţi.

4. Rotiţi des anvelopele

Rotaţia anvelopelor conferă anvelopelor o uzură uniformă şi le creşte durabilitatea. În mod ideal, ar trebui să rotiţi anvelopele la fiecare 10.000 de kilometri sau mai devreme dacă observaţi o uzură neuniformă a anvelopelor. Cu toate acestea, trebuie să efectuaţi rotirea unor anvelope de iarnă la fiecare 8.000 de kilometri.

5. Montaţi anvelopele de iarnă

Pe măsură ce se apropie vremea rece, asiguraţi-vă că montaţi anvelopele de iarnă. Acestea oferă o aderenţă mai bună pe suprafeţe umede şi alunecoase. Acestea sunt acoperite cu mici fante cunoscute sub numele de lameluri, care creează sute de muchii mici suplimentare. Aceste muchii vă oferă o aderenţă suplimentară pe drum în timpul iernii. Canelurile mai adânci pot deplasa zăpada şi apa mult mai bine decât anvelopele obişnuite. În acelaşi timp, modelul benzii de rulare va colecta zăpada pentru a îmbunătăţi aderenţa.

Anvelopele de iarnă pot oferi o creştere de 25-50% a aderenţei faţă de anvelopele obişnuite. De asemenea, acestea sunt fabricate dintr-un tip diferit de cauciuc care rămâne rigid la temperaturi mai scăzute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici