Amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru neverificarea aparaturii de sterilizare din spital

Ministerul Sănătăţii propune amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru neverificarea aparaturii de sterilizare, reutilizarea articolelor de unică folosinţă şi neasigurarea serviciilor de supraveghere şi control al infecţiilor nozocomiale în spitale.

217 afișări
Imaginea articolului Amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru neverificarea aparaturii de sterilizare din spital

Amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru neverificarea aparaturii de sterilizare din spital (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Propunerile sunt cuprinse în proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale din domeniul sănătăţii publice.

Prin acest proiect de act normativ MS urmăreşte asigurarea cadrului legislativ privind corelarea prevederilor legale în vigoare cu măsurile de sancţionare contravenţională în cazul nerespectării lor, prin care se vor institui şi impune măsurile necesare pentru eliminarea sau diminuarea riscurilor cu impact asupra sănătăţii umane. De asemenea, proiectul vizează modificarea corespunzătoare a cuantumului amenzilor prin corelarea acestora cu gravitatea riscului pentru sănătate al neconformităţilor constatate, se arată în Nota de fundamentare.

Proiectul prevede amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei pentru nerespectarea circuitelor funcţionale şi a structurii spaţial funcţionale a compartimentelor, a serviciilor şi a structurii aprobate pentru unitatea sanitară, neverificarea aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime sau a celor cerute de producător pentru articolele sterilizate şi pentru articolele sterile de unică folosinţă, existenţa produselor biocide, dispozitivelor medicale de clasa II a şi b, materialelor sanitare şi articolelor de unică folosinţă, a medicamentelor sau substanţelor terapeutice cu termen de valabilitate expirat, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii şi în sălile de naştere.

Totodată, potrivit proiectului de act normativ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei neînregistrarea şi neraportarea cazurilor de boli transmisibile la autoritatea de sănătate publică teritorială, neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie şi neinstituirea măsurilor de prevenire şi combatere a extinderii procesului epidemiologic.

Aceeaşi sancţiunea va fi aplicată, conform proiectului de hotărâre, şi în cazul neefectuării decontaminării vehiculelor cu care au fost transportaţi bolnavi contagioşi de către unitatea sanitară care asigură izolarea bolnavilor, neefectuarea dezinfecţiei terminale în focare colective de boli transmisibile şi nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile.

De asemenea, aceeaşi amendă va fi aplicată şi pentru neraportarea, la autoritatea de sănătate publică teritorială, a vaccinărilor şi revaccinărilor efectuate de unităţile sanitare, neîntreţinerea permanentă a stării de curăţenie în unităţile sanitare şi neînregistrarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în fiecare încapere în care se desfăşoară aceste operaţiuni, precum şi nemonitorizarea acestor activităţi de către personalul cu atribuţii în acest sens.

Cei care nu respectă instrucţiunile Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic vor primi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Amenzi între 2.000 şi 4.000 de lei vor fi date în cazul în care spitalul nu asigură lenjerie curată, dezinfectată, călcată şi schimbată de cel puţin de două ori pe săptămână sau ori de câte ori este nevoie după fiecare pacient, precum şi nerespectarea circuitului acesteia.

De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei nerespectarea regimului şi condiţiilor de acces în unităţile sanitare, dar şi neasigurarea, în unităţile sanitare de orice tip, a dotărilor cu obiecte sanitare în număr corespunzător normativului în vigoare.

Tot cu aceeaşi amendă vor fi sancţionate necunoaşterea şi neaplicarea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor şi procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie, neefectuarea controlului eficienţei sterilizării şi neîntocmirea documentaţiei necesare evidenţei sterilizării, nerespectarea protocolului complet de sterilizare în funcţie de metoda aplicată, aplicarea altor metode de dezinfecţie şi sterilizare decât cele prevăzute de normele în vigoare pentru tipul de suprafaţă, instrumentar şi echipament supus tratării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici