VIDEO  Andriy, 15 ani, a oprit tancurile ruseşti cu drona lui minusculă

În prima săptămână de război, băiatul şi-a lansat propria dronă, pentru a aduna informaţii despre trupele ruse şi a le transmite forţelor armate de la Kiev.

2252 afișări
Imaginea articolului Andriy, 15 ani, a oprit tancurile ruseşti cu drona lui minusculă

Cu o mică dronă a luptat împotriva coloanelor vehiculelor blindate ruseşti. Un tânăr de 15ani şi tatăl său s-a împotrivit armatei de la Moscova.

Este povestea extraordinară a lui Andriy Pokrasa, în vârstă de 15 ani, şi tatăl său, Stanislav, în primele zile ale invaziei ruse, se numără printre numeroasele exemple ale modului în care populaţia locală a contribuit la rezistenţă cu mijloace improvizate sau prin utilizarea dronelor achiziţionate anterior pentru altceva.

Cei doi, când au auzit coloanele trupelor inamice apropiindu-se, şi-au lansat micuţa dronă în aer, au făcut fotografii ale coloanei blindate care se deplasează spre Kiev şi au identificat coordonatele acesteia, trimiţând rapid informaţiile preţioase către armata ucraineană. În câteva minute, bateriile de artilerie au lovit forţele invadatoare, cu efecte devastatoare.

Au revenit în sat

Timp de o săptămână întreagă, după invazia din 24 februarie, tatăl şi fiul au efectuat ieşiri repetate cu drona lor, punând în pericol propria lor siguranţă fizică. „Acelea au fost unele dintre cele mai înfricoşătoare momente din viaţa mea”, a spus Andriy, în timp ce şi-a demonstrat abilităţile de pilot pentru o echipă de reporteri Associated Press.

„Am furnizat forţelor armate fotografiile şi poziţia, am restrâns coordonatele mai precis şi le-am transmis prin walkie-talkie, pentru a regla artileria”. Băiatul pilotează drona. „Pot opera drona, dar fiul meu o face mult mai bine. Am decis imediat că o va face”, a explicat Stanislav, 41 de ani.

Nu sunt siguri câte ţinte ruseşti au fost distruse datorită informaţiilor adunate cu mica lor dronă: „Au fost distruse peste 20 de vehicule militare ruse, inclusiv camioane cu combustibil şi tancuri”.

În timp ce forţele ruse şi ucrainene luptau cu furie pentru controlul suburbiilor Kievului, soldaţii ucraineni au îndemnat în cele din urmă familia Pokrasa să-şi părăsească satul, pe care trupele ruse l-au ocupat ulterior. S-au întors în urmă cu câteva săptămâni, după ce trupele ruse s-au retras spre est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici