Asigurarea obligatorie a locuinţelor se va încheia pe un an calendaristic

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor va fi încheiată pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă, între asigurătorii autorizaţi şi proprietari, potrivit unui proiect de normă al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

11 afișări
Imaginea articolului Asigurarea obligatorie a locuinţelor se va încheia pe un an calendaristic

Asigurarea obligatorie a locuinţelor se va încheia pe un an calendaristic

Poliţa va fi emisă în numele şi contul Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Am încercat să găsim o modalitate să fie câţi mai mulţi locatari cuprinşi în asigurare şi am ajuns la concluzia că cea mai simplă modalitate ar fi o poliţă pe an calendaristic", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Potrivit CSA, pentru încheierea procedurilor de introducere a asigurărilor obligatorii de locuinţe, legislaţia referitoare la autorităţile publice locale va trebui adaptată la prevederile legislaţiei speciale pentru a se asigura o comunicare eficientă cu Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Potrivit legii, autorităţile locale trebuie să furnizeze societăţii datele privind locuinţele care fac obiectul asigurării.

CSA precizează că PAID nu se poate constitui decât după ce societăţile interesate convoagă AGA pentru aprobarea participaţiei fiecăreia în parte. Dupa această operaţiune se va definitiva şi norma privind înfiinţarea PAID, care este în prezent îndezbatere publică.

În aceste condiţii, preşedintele CSA nu exclude posibilitatea unei amânări a termenului de introducere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor.

"Doar două societăţi mici din cele care au poliţe de risc de catastrofă nu şi-au exprimat intenţia de a participa. În cursul lunii mai se va şti mai exact cine participă şi cu cât. Suma de 12 milioane de euro prevazuta pentru capitalul PAID este o propunere a proiectului de norme. Rămâne şi ca societăţile să stabilească cu cât participă, după care vom putea definitiva norma", a adăugat Angela Toncescu.

Potrivit proiectului de normă privind forma si clauzele cuprinse în poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor, contractul se încheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă între asigurătorii autorizaţi, în numele şi contul PAID, şi proprietari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici