EXCLUSIV: Scaleţchi, deferit justiţiei pentru refuzul de a i se recolta probe biologice

Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, a fost deferit justiţiei de procurorii bucureşteni după ce a acesta a refuzat, în 2008, să i se recolteze probe biologice, la Institutul Naţionale de Medicină Legală (INML), după ce a fost prins de poliţiştii rutieri cu o alcoolemie de 0,84 la mie.

303 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Scaleţchi, deferit justiţiei pentru refuzul de a i se recolta probe biologice

EXCLUSIV: Scaleţchi, deferit justiţiei pentru refuzul de a i se recolta probe biologice (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaleţchi, a fost deferit din nou justiţiei, într-un dosar în care este acuzat că a refuzat recoltarea de probe biologice, la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), la cererea poliţiştilor rutieri care l-au prins cu o alcoolemie de 0,84 la mie.

În rechizitoriul prin care Scaleţchi a fost deferit justiţiei pentru infracţiuni la Legea circulaţiei, obţinut de MEDIAFAX, se arată că acesta a refuzat să-i însoţească pe poliţiştii rutieri şi martorii de la faţa locului la INML pe motiv că el este o persoană publică şi că astfel ar putea intra în atenţia presei.

Procurorii arată că, în noaptea zile de 14 mai 2008, în jurul orei 1.40, poliţiştii l-au oprit pe Scaleţchi în Piaţa Charles de Gaulle şi l-au testat cu alcootestul care a indicat o valoare de 0,84 la mie în aerul expirat.

Deoarece alcoolemia era mare, potrivit normelor de procedură în aceste cazuri, poliţiştii, în prezenţa unor martori de la faţa locului, i-au cerut acestuia să-i urmeze la INML pentru a i se recolta o probă biologică pe baza căreia să se poată stabili cu acurateţe alcoolemia.

Scaleţchi a refuzat, iar poliţiştii au încheiat la acel moment un proces-verbal de constatare, pe care preşedintele OADO a refuzat să îl semneze. Ulterior, chemat la audieri, în faţa procurorilor de la Judecătoria Sectorului 1, Scaleţchi a recunoscut că a circulat cu maşina după ce a consumat băuturi alocoolice, respectiv o bere.

"Fiind audiat Florentin Scaleţchi a recunoscut faptul că în noaptea de 14 mai 2008, în jurul orei 1.00 a consumat cantitatea de 500 ml de bere, iar în jurul orei 1.40, după ce l-au testat cu alcooletestul organele de poliţie i-au cerut să se deplaseze la INML în vederea recoltării probelor biologice, însă a refuzat să se prezinte, întrucât fiind o persoană publică, a evitat aflarea acestui incident de către presă", notează anchetatorii în documentul prin care l-au deferit justiţiei pe Scaleţchi.

Procurorii mai arată în documentul citat că Scaleţchi i-a minţit atât pe poliţişti, cât şi pe procurori, informaţiile eronate relatate de acesta fiind de natură a reîntoarce dosarul de la procurorul de caz la poliţişti pentru cercetări suplimentare.

Concret, precizează procurorii, "învinuitul susţine că în noaptea respectivă, în jurul orei 1.20, după ce consumase o bere, soţia sa l-a rugat să se deplaseze la o farmacie pentru a cumpăra nişte medicamente, întrucât fiica sa se simţea foarte rău, având febră".

"Astfel s-a deplasat la o farmacie cu program non-stop de lângă Piaţa Dorobanţilor, de unde a cumpărat mai multe medicamente precum «Nolicin», «Nurofen» şi «Augumentin», după care s-a întors spre casă când a fost oprit", este declaraţia dată de Scaleţchi în faţa procurorului. Pentru că aceste aspecte nu reieşeau din actele poliţiştilor anchetatorii au restituit dosarul poliţiei, care a continuat cercetările şi a identificat farmacia non-stop de unde preşedintele OADO a susţinut că a cumprat medicamentele.

"Prin adresele din 10 august 2009 şi 13 noiembrie 2009 farmacia a comunicat că în noaptea de 14 mai 2008 între orele 00.00 - 01.40 unitatea farmaceutică nu a vândut niciun medicament dintre cele menţioante mai sus de către învinuit şi niciun substitut al acestora", conchid procurorii în documentul citat.

Dosarul a fost trimis pentru judecată la Judecătoria Sectorului 1.

În 28 octombrie 2008, preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Floretin Scaleţchi, a fost condamat la şase ani de închisoare pentru corupţie.

Scaleţchi a fost deferit justiţiei de procurorii anticorupţie care îl acuză că în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi a pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, suma de 20.000 de euro.

Scaleţchi ar fi primit, în trei tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. În schimb, acesta a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţa inferioară, arătau la acel moment anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici