Horodniceanu: Deficienţele DIICOT nu sunt doar din perioada Alinei Bica, dar se vor remedia

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, că Inspecţia Judiciară a constatat nereguli privind durata de soluţionare a unor dosare de macrocriminalitate economică, precizând că problemele nu sunt doar din perioada în care Alina Bica s-a aflat la conducerea structurii.

176 afișări
Imaginea articolului Horodniceanu: Deficienţele DIICOT nu sunt doar din perioada Alinei Bica, dar se vor remedia

Horodniceanu: Deficienţele DIICOT nu sunt doar din perioada Alinei Bica, dar se vor remedia (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Afirmaţia şefului DIICOT a fost făcută în contextul în care, miercuri, CSM a analizat raportul inspectorilor judiciari privind activitatea structurii din Ministerul Public în perioada în care aceasta a fost condusă de Alina Bica.

Procurorul Daniel Horodniceanu a spus că raportul IJ "relevă o situaţie bună şi foarte bună a activităţii DIICOT, existând câteva recomandări din partea Inspecţiei Judiciare, ce au fost luate în considerare de secţia de procurori a CSM".

"Urmează să remediem micile deficienţe remarcate şi în şase luni urmează să revină Inspecţia Judiciară să constate dacă s-au remediat cele constate acum. (...) Inspecţia s-a referit la controlul efectiv efectuat de procurorii şefi pe dosare, la dosarele întârziate, fără a fi tergiversate de procurori neapărat, aflate în special în lucru la serviciul de macrocriminalitate economico-financiară. Trebuie să spun ca IJ a controlat structura cetrală a DIICOT şi serviciul teritorial Suceava. Cel din urmă a avut un raport favorabil, iar deficienţele de care vorbesc se referă la monitorizarea lucrărilor de macrocriminalitate economico-financiară mai vechi de un an şi la toate celelalte mai vechi de cinci ani", a adăugat şeful DIICOT.

Întrebat dacă aceste probleme au fost lăsate "moştenire" de fostul şef al Direcţiei, Alina Bica, actualul procuror-şef a spus că "probleme nu sunt neapărat din perioada doamnei Bica".

"Sunt şi din urmă şi din perioada actuală. Nu este vorba de dosare cu rezonanţă. Ni s-a recomandat să monitorizăm mai atent cauzele vechi şi control efectiv pe fiecare dosar în lucru", a mai spus acesta.

Referitor la anchetatorii DIICOT care sunt vizaţi de dosare penale ale altor parchete, Horodniceanu a spus că "secţia pentru procurori urmează să decidă dacă este cazul luării vreunei măsuri disciplinare faţă de procurori".

Inspectorii judiciari au efectuat controale la nivelul managementului DIICOT.

Raportul privind "eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală şi a Serviciului Teritorial Suceava, inclusiv Biroul Teritorial Botoşani, având ca obiect activitatea desfăşurată în perioada 2013-2014" a fost prezentat miercuri secţiei de procurori a CSM. Membrii acestei secţii şi-au însuşit raportul inspectorilor judiciari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici