Instanţa supremă sesizează Curtea Constituţională cu o EXCEPŢIE pe abuzul în serviciu în cazul Şova

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au admis, miercuri, cererea fostului senator Dan Şova de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul Penal care se referă la abuzul în serviciu, decizia fiind definitivă.

1052 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă sesizează Curtea Constituţională cu o EXCEPŢIE pe abuzul în serviciu în cazul Şova

Instanţa supremă sesizează Curtea Constituţională cu o excepţie pe abuzul în serviciu în cazul Şova (Imagine: Dragoş Savu/ Mediafax Foto)

"Admite cererea formulată de apelantul inculpat Şova Dan-Coman şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 297 alin. 1 Cod penal coroborat cu art. 175 alin. 1 lit. c Cod penal. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului", se arată.

Avocatul lui Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, a cerut, pe 10 februarie, instanţei supreme, la termenul din procesul "Turceni-Rovinari", sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul Penal care se referă la abuzul în serviciu. Astfel, Aurel Ciobanu a ridicat, o excepţie de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte articolul 297 din Codul penal, care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu, raportat la articolul 175 alineat 1 litera C.

"E incriminat mai grav abuzul în serviciu săvârşit de un funcţionar public decât de un funcţionar. Averea privată a statului e mai protejată decât averea privată a unui cetăţean", a spus atunci avocatul în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la termenul procesului "Turceni-Rovinari".

Dan Şova este acuzat în această cauză de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Şi fostul premier Victor Ponta este judecat, în dosarul Turceni Rovinari, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat. Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici