MIRA atenţionează proprietarii de locuinţe să refuze ofertele de asigurări până la 1 iulie

Ministerul Internelor şi Reformei Adminsitrative atenţionează proprietarii de locuinţe să refuze, până la 1 iulie 2009, orice ofertă venită din partea firmelor de asigurări sau a altor persoane care doresc să încheie asigurări în baza legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

14 afișări
Imaginea articolului MIRA atenţionează proprietarii de locuinţe să refuze ofertele de asigurări până la 1 iulie

MIRA atenţionează proprietarii de locuinţe să refuze ofertele de asigurări până la 1 iulie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) precizează, printr-un comunicat, că momentul în care obligativitatea asigurării locuinţei devine efectivă este 1 iulie 2009, dată până la care MIRA şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor vor informa periodic publicul asupra societăţilor de asigurare abilitate să încheie astfel de asigurări, precum şi asupra condiţiilor în care acestea se vor încheia.

''Atenţionăm proprietarii de locuinţe ca, înainte de 1 iulie 2009, să refuze orice ofertă venită din partea firmelor de asigurări sau altor persoane care doresc să încheie asigurări în baza acestei legi'', menţionează MIRA.

Legea care obligă persoanele fizice sau juridice să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale a fost promulgată, la 4 noiembrie, de preşedintele Traian Băsescu, actul normativ urmând să intre în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Deputaţii au adoptat, în luna octombrie, proiectul de lege prin care persoanele fizice sau juridice sunt obligate să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale.

Suma asigurată obligatoriu, potrivit actului normativ, este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă construită cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn şi pereţi din piatră sau cărămidă arsă şi de 10.000 de euro pentru orice locuinţă cu pereţi externi din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Cei care nu îşi vor asigura locuinţele nu vor beneficia, în cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local, se mai arată în actul normativ.

Legea mai prevede înfiinţarea pool-ului de asigurări împotriva dezastrelor naturale, ca societate de asigurare-reasigurare, care va gestiona Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor în cazul producerii riscurilor asigurate obligatoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici