Olandezii sărbătoresc astăzi Ziua Regelui

Milioane de olandezi au ieşit joi pe străzi pentru a celebra festivităţile de Ziua Regelui, îmbrăcându-se în portocaliu şi bucurându-se de pieţele în aer liber - chiar dacă încrederea în omul care se află în centrul petrecerii la nivel naţional a ajuns la un nivel scăzut.

167 afișări
Imaginea articolului Olandezii sărbătoresc astăzi Ziua Regelui

Sursa foto: Twitter

Regele Willem-Alexander, a cărui aniversare de 56 de ani este motivul oficial al sărbătorii, nu mai este nici pe departe la fel de popular ca odinioară, a arătat săptămâna aceasta un sondaj anual realizat de compania de cercetare Ipsos, după ce şi-a petrecut vacanţa în Grecia în timpul pandemiei şi a încălcat regulile de distanţare socială. 

Încrederea în primul rege al ţării după mai bine de 120 de ani, care i-a succedat mamei sale, regina Beatrix, în urmă cu 10 ani, a scăzut la 46% în acest an, arată sondajul, în timp ce sprijinul pentru monarhie în ansamblu a scăzut la 55%.
 
Aceste cifre se menţinuseră la aproximativ 75% până la începutul pandemiei COVID-19 în 2020, potrivit Reuters
 
Dar Willem-Alexander a atras totuşi zeci de mii de fani, îmbrăcaţi în portocaliu în onoarea Casei de Oranj, aflată la putere, la Rotterdam, joi, când a participat la festivităţi alături de soţia sa mai populară, regina Maxima, şi de două dintre cele trei fiice ale lor.
 
În altă parte, oamenii s-au adunat în "pieţele libere" tradiţionale, unde oamenii construiesc tarabe improvizate sau întind covoare pentru a vinde tot felul de haine, jucării, mobilier şi alte bunuri pe care nu le mai doresc sau de care nu mai au nevoie pentru câţiva cenţi sau euro.
 
Centrele istorice din Amsterdam, Utrecht şi Haga au fost pline de mii de oameni încă de miercuri seara târziu, în timp ce petrecerile din Ajunul Regelui au dat startul festivităţilor.
 
Premierul Mark Rutte a declarat miercuri că scăderea popularităţii familiei regale nu îl îngrijorează, el lăudând rolul lor în "unificarea" ţării.
 
"Sprijinul va varia întotdeauna, dar acesta nu este un motiv de îngrijorare", a spus el. "Şi o aprobare de 55%? Haideţi să fim serioşi! Eu cred că sunt la 20%".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici