Video Paştele în vremea coronavirusului. Bucatele credincioşilor catolici au fost sfinţite online de preoţii de la Cluj-Napoca

  • Preoţii romano-catolici de la Cluj-Napoca au oficiat o slujbă religioasă transmisă online pentru sfinţirea bucatelor de Paşte
  • Credincioşii romano-catlolici au stat cu coşurile pline cu mâncare în faţa laptopurilor şi le-au stropit cu apă sfinţită
  • Anii trecuţi, coşurile erau duse la biserică şi sfinţite de preot în faţa altarului
271 afișări

Viaţa nu mai este cum o ştii! Coronavirusul şi restricţiile pentru încetinirea contaminării schimbă tradiţiile. Bucatele tradiţionale pregătite de Paşte de creştinii romano-catolici de la Cluj-Napoca au fost sfinţite online. Preoţii au oficiat slujba religioasă în Biserica ”Sfântul Mihail” şi au transmis-o în direct pe Facebook pentru enoriaşii obligaţi să stea în casă în perioada stării de urgenţă.

”Se sfinţesc prin internet, deci credincioşii îşi pregătesc acasă ce doresc să sfinţească şi noi, prin intermediul internetului facem asta. (...) Le spunem celor care au apă sfinţită acasă să stropească cu apă sfinţită”, spune preotul Stelian Veres.

Eva, o credincioasă romano-catolică din Cluj-Napoca, a urmărit acasă slujba, având în faţa laptopului un coş cu alimente care au fost sfinţite online. Ea a aprins o lumânare şi s-a rugat în genunchi în timpul slujbei de sfinţire a mâncării.

În coş a pus ouă roşii, ridichi, şuncă, vin, cozonac şi pâine, care vor ajunge pe masa familiei, de sărbătoarea Învierii Domnului. Este pentru prima dată când credincioşii romano-catolici de etnie maghiară de la Cluj-Napoca nu se duc ei cu coşurile la biserică în ziua de Paşte. Restricţiile stîrnite de epidemia de coronavirus au schimbat însă tradiţia începută în secolul al XV-lea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici