Paul Popa, complicele lui Konstantinos Passaris, adus joi în România - surse

Paul Popa, complicele criminalului grec Konstantinos Passaris, va fi extrădat din Austria, el urmând să ajungă, joi după-amiază, în România, având de executat o pedeaspă de 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, potrivit unor surse judiciare.

630 afișări
Imaginea articolului Paul Popa, complicele lui Konstantinos Passaris, adus joi în România - surse

Paul Popa, complicele lui Konstantinos Passaris, adus joi în România - surse

Paul Popa va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, au spus sursele citate.

Ministerul Justiţiei a solicitat autorităţilor austriece extrădarea lui Paul Popa, după ce acesta a fost arestat, la începutul lunii mai, la Viena.

Paul Popa are de executat o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, stabilită prin sentinţa penală din 9 octombrie 2003 a Tribunalului Hunedoara, rămasă definitivă prin decizia penală din 29 ianuarie 2004 a Curţii de Apel Alba-Iulia.

"După efectuarea examenului de regularitate internaţională, potrivit legii, Ministerul Justiţiei a întocmit cererea de extrădare şi a tradus documentaţia trimisă de instanţă. La data de 14 mai 2008, Ministerul Justiţiei a înaintat autorităţilor competente austriece, prin fax, cererea de extrădare şi actele prevăzute de Convenţia europeană de extrădare (Paris, 13 decembrie 1957), aceleaşi documente fiind transmise şi în original, la data de 15 mai 2008, prin curier rapid DHL", preciza Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

Popa Paul, în vârstă de 36 ani, din Bacău, cunoscut în lumea interlopă cu numele de Mario Răducan, se afla pe lista celor mai căutaţi români, după ce la data 16 ianuarie 2002 a împuşcat un membru al unei reţele de infractori, cu un pistol de calibru 9 milimetri.

Tribunalul Hunedoara a emis pe numele acestuia un mandat de executare a pedepsei, fiind condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Popa Paul a fost colaborator apropiat al grecului Konstantinos Passaris, împreună cu care a comis numeroase infracţiuni pe teritoriul Greciei. Poliţiştii români şi greci au făcut legătura dintre Passaris şi Popa după ce acesta a primit la locuinţa sa din Comăneşti un colet cu câinele grecului.

Passaris a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier şi a unei gărzi de corp, la un birou de schimb valutar din Bucureşti. Acesta a fost condamnat la detenţie pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare din România.

Unul dintre cei mai mari criminali din Grecia, Passaris a cerut autorităţilor din Atena, în iulie 2007, să îi permită să îşi ispăşescă restul pedepsei într-o închisoare din Grecia. Avocatul lui Passaris a cerut Ministerului grec al Justiţiei să aprobe transferul şi să să îi permită bărbatului să se prezinte la proces în Grecia. Dacă Passaris se va întoarce în ţara natală, va fi acuzat de 18 delicte, dintre care cinci reprezintă crime.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Passaris şi o româncă au pătruns în casa de schimb valutar şi de amanet "Le Petit Bijou", din bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti. Cei doi angajaţi aflaţi în acel moment în sediu au fost împuşcati în cap, după care asasinii au luat toţi banii găsiţi - valută şi lei, în total 567.000.000 de lei. Din primele cercetări, a rezultat că s-a folosit o singură armă de foc şi că tâlhăria a fost un act pregătit cu minuţiozitate.

Passaris a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. El a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni în urma unei descinderi în forţă într-un apartament pe care Passaris îl închiriase. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001, pentru crimă şi pentru implicare în alte infracţiuni cu violenţă comise în Grecia.

În februarie 2001, Passaris a fugit dintr-un spital din Atena după ce a omorât doi poliţişti care îl escortau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici