Reţeaua de Solidaritate: „Noi avem senzaţia că în România lucrurile se fac pe genunchi. În România este vorba de politizare prin populism şi inacţiune. Este un cerc vicios al neîncrederii”

  • Prof. Dr. Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie Universitatea din Pittsburgh, SUA: „În România măsurile nu au fost corect implementate. În România, în vară, şi preşedintele şi primul ministru au învins pandemia. Preşedintele a învins toată pandemia, din toată lumea”
  • Dr. Tudor Toma, pneumolog Marea Britanie: „În Londra, dezinformare masivă nu există. Lumea este sătulă de restricţii şi la noi. Dar în UK nu am văzut medici la tv care să vorbească la fel ca în România. În Marea Britanie microfonul nu a fost dat oamenilor care transmit lucruri false”
  • Prof. Dr. Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie Universitatea din Pittsburgh, SUA: „Totul are o limită. Ideea că vaccinul este experimental este complet aberantă. Îi invit pe toţi cei care spun că am folosit o tehnologie mult prea radicală şi mult prea modernă, deşi este în dezvoltare de 20 de ani, ca data viitoare când merg în SUA să vină cu caravela pentru că aşa a făcut Cristofor Columb în urmă cu mai bine de 500 de ani”
  • Dr. Tudor Toma, pneumolog Marea Britanie: „Percepţia riscului este foarte diferită la persoane. La vaccin este ca mersul cu avionul: este perceput riscant dar el este destul de sigur. Ar fi incredibil ca în UK un parlamentar să oprească vaccinarea”
1554 afișări
Imaginea articolului Reţeaua de Solidaritate: „Noi avem senzaţia că în România lucrurile se fac pe genunchi. În România este vorba de politizare prin populism şi inacţiune. Este un cerc vicios al neîncrederii”
„În Elveţia se vorbeşte de lockdown şi de obligativitatea vaccinului. În Elveţia se discută şi despre etica vaccinării. Naţionalismul vaccinului nu este foarte eficient. În Elveţia s-a protestat pentru mărirea bugetului sănătăţii. (...) Deciziile sunt delicate şi la noi din cauza acţiunilor de lobby din zona turismului şi gastronomiei. În Elveţia nu intră nimeni în restaurant fără certificat. În Zurich s-au introdus măştile în şcoli, de la clasa I. Oamenilor li se explică de ce sunt măsuri ferme. Şi în Elveţia politicienii se uită la sondaje. Dar în pandemie este mult despre solidaritate şi responsabilitate. La noi se discută şi de ce nu au fost relaxate patentele vaccinurilor ca să ajungă şi în zonele sărace ale globului. Vom organiza Forumul de la Davos. Noi avem senzaţia că în România se fac lucrurile pe genunchi. Reţeaua de solidaritate este foarte aproape de România.
 
(...) În Austria, scapi de amenzi dacă te vaccinezi. Libertăţile individuale se termină când afectezi libertăţile altora. În Elveţia, Comisia de Etică a medicilor face apel la vaccinare, dar este împotriva obligativităţii. În România, este o înclinaţie spre conspiraţie. Populaţia României nu este obişnuită cu informaţia ştiinţifică. Şi pe vremea variolei se spunea că îţi cresc coarne şi vei avea copite. Rolul medicilor este să explice de ce este nevoie de acest vaccin. În România este vorba de politizare prin populism şi inacţiune. Unde a fost CNA în România pe pandemie? Unde este Colegiul Medicilor? În România este un cerc vicios al neîncrederii”, a declarat pe Aleph News, în emisiunea OFF/OnTheRecord, Gabriela Mirescu, politolog în Elveţia şi fondator al Reţelei de Solidaritate, iniţiativa transfrontalieră care cuprinde peste 200 de medici români aflaţi în afara graniţelor României.
 
„Nici în SUA nu este o rată foarte mare a vaccinării. În SUA, republicanii sunt mai ne-vaccinaţi decât democraţii. În România măsurile nu au fost corect implementate. În România, în vară, preşedintele a învins toată pandemia. În România, campaniile electorale au prezentat măsuri mai degrabă triumfaliste decât realiste. În România, personalul medical nu a dat un exemplu suficient de bun. Câţi din specialiştii români sunt în comitetele pe pandemie? În SUA, au fost pregătiţi oamenii pentru tracking, în România s-au pregătit pentru sparanghel. (...). Noua variantă a virusului a fost dezvoltată de un pacient imunodeficient. Şi în Pittsburgh am avut un pacient cu un virus total diferit. Imunitatea de turmă nu se va atinge fără un cost îngrozitor. În lume, în 45 de ani, 15.500 de oameni au murit de Ebola. În România, într-un an şi jumătate, 57.000 de români au murit de Covid. Da, aceasta nu este Ebola. Vaccinul s-a dezvoltat ca să nu mai moară pacienţi.
 
(...) Vaccinul nu este experimental. Se vaccinează pentru 15-20 de boli. Sunt vaccinaţi aproape toţi nou născuţii pe planetă. În ultimii 20 de ani s-au administrat 3 miliarde de doze de vaccin anti-poliomielită. Anul acesta s-au făcut 8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Totul are o limită. Chiar şi inepţiile care sunt declarate trebuie să stea în limitele rezonabilului. Pentru că dacă depăşim rezonabilul, ajungem în zona SF şi n-are nicio relevanţă. Apropo de riscul perceput, e adevărat, călătoria cu avionul este percepută a fi dăunătoare şi nu este.
 
(...) Ideea că vaccinul este experimental este complet aberantă. Îi invit pe toţi cei care spun că am folosit o tehnologie mult prea radicală şi mult prea modernă, deşi este în dezvoltare de 20 de ani, ca data viitoare când merg în SUA să vină cu caravela pentru că aşa a făcut Cristofor Columb în urmă cu mai bine de 500 de ani. (...) Certificatul verde va fi eficient pe creşterea ratei de vaccinare. (...) În România aş încerca să impun regulile. În România apar la tv oameni care spun prostii. În România nu se iau măsuri administrative împotriva celor care spun prostii. Cum este posibil ca un senator român să alunge oamenii dintr-un centru de vaccinare? Toată lumea este dată peste cap de Omicron. Trebuie controlată pandemia, ceea ce este opusul relaxării”, a spus Prof. Dr. Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie Universitatea din Pittsburgh/ SUA, cu experienţă profesională în Franţa, Africa de Sud şi Statele Unite. 
 
„La Londra se ascultă de sfaturile medicilor. Guvernele au motivaţii electorale în toată lumea, se uită la focus grupuri, cum ar vota lumea şi decid pe baza consursurilor de popularitate ale măsurilor. Omicron arată că nu am învăţat mult din pandemie. Vaccinul duce la controlul pandemiei. La Londra, Guvernul a dat petrecere în lockdown. În Londra, dezinformare masivă nu există. Dar lumea este sătulă de restricţii şi la noi. Dar în UK nu am văzut medici la tv care să vorbească la fel ca în România. Sunt multe lucruri diferite la noi legate de comunicare. În Marea Britanie microfonul nu a fost dat oamenilor care transmit lucruri false.
 
(...) Majoritatea medicilor din UK se vaccinează. Unde lucrez am avut medici care au murit de Covid. Unii au nevoie de explicaţii în detaliu despre vaccin. Comunicarea pe vaccinare este foarte importantă. Percepţia riscului este foarte diferită la persoane. La vaccin este ca mersul cu avionul: este perceput riscant dar el este destul de sigur.
 
(...) Ar fi incredibil ca în UK un parlamentar să oprească vaccinarea. Trebuie să spunem şi că foarte mulţi medici din România sunt epuizaţi şi trebuie să le mulţumim pentru efortul lor. În Italia, de exemplu, în semn de mulţumire, presa a publicat numele tuturor medicilor care au lucrat în terapie intensivă Covid”, a susţinut Dr. Tudor Toma, pneumolog la Londra, Marea Britanie, în emisiunea în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici