Roşca Stănescu, despre cărţile deţinuţilor: Au fost abuzuri, plagiate, o carte nu se scrie în câteva ore

Sorin Roşca Stănescu, care a beneficiat de reducerea pedepsei şi pentru că a scris cărţi în penitenciar, a declarat, joi, că este foarte bine să se facă o anchetă, pentru că au existat abuzuri ale unor deţinuţi, au fost plagiate, iar o carte nu poate fi scrisă în câteva ore.

801 afișări
Imaginea articolului Roşca Stănescu, despre cărţile deţinuţilor: Au fost abuzuri, plagiate, o carte nu se scrie în câteva ore

Roşca Stănescu,despre cărţile deţinuţilor: Au fost abuzuri, plagiate, o carte nu se scrie în câteva ore (Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Este foarte bine să se facă anchetă, este foarte bine ca sistemul să fie reformat, pentru că legislaţia în acest domeniu nu este clară. Este limpede că au existat şi abuzuri din partea unor deţinuţi, este limpede, din partea mea, că au existat plagiate, acte de plagiat, aşa că este bine să se facă anchetă", a spus Sorin Roşca Stănescu, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost citat să se prezinte în dosarul privind acordarea ilegală de credite de la BRD.

Sorin Roşca Stănescu a subliniat însă că, din punctul său de vedere, este "dramatic" să se renunţe la posibilitatea pe care o au deţinuţii de a scrie orice, chiar şi literatură.

"S-a dovedit, în plan mondial, că la cei din penitenciar care se ocupă de cultură şi de artă rata de recidivă este cea mai scăzută", a mai spus Sorin Roşca Stănescu.

Întrebat cum vede acei "scriitori" care au elaborat opere şi în 12 ore, Sorin Roşca Stănescu a spus: "Eu sunt, cred, unul dintre campioni, nu al cărţilor din penitenciar, dar al scrisului. De 25 de ani scriu cărţi, am scris 10 cărţi până acum, scriu zi de zi, dar aşa ceva nu este posibil, să scrii în câteva ore o carte".

Sorin Roşca Stănescu a adăugat că la elaborarea unor lucrări ştiinţifice, în primul rând sunt necesare avize ale conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar pentru fiecare carte scrisă în penitenciar există un întreg dosar al perioadelor de redactare a acesteia, astfel că totul poate fi urmărit cu mare precizie, prin prisma proceselor verbale prin care se consemnează datele, orele de redactare a unei lucări.

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a fost eliberat condiţionat în iunie 2015, după ce a executat aproape nouă luni din pedeapsa de doi ani şi patru luni de închisoare primită în dosarul "Rompetrol".

Sorin Roşca Stănescu a beneficiat de reducerea pedepsei şi pentru că a scris mai multe lucrări - "Criza financiară a presei scrise în România", "Un sfert de secol de presă postcomunistă" şi "Analiza vieţii politice în România".

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.

Sorin Roşca Stănescu a declarat, joi, că va da în judecată procurorul care s-a opus să fie luate în considerare cele trei lucrări ale sale scrise în penitenciar şi în loc de 90 de zile, a avut doar nouă zile scăzute din pedeapsă, iar pe restul i le-a "mâncat Parchetul printr-un abuz".

"Vreau să vă anunţ, pe această cale, că avocatul Dan Chitic a primit de la mine solicitarea de a face plângere penală împotriva procuroarei care s-a opus punerii mele în libertate, astfel că, în urma celor trei cărţi ce le-am scris, în loc să beneficiez de 90 de zile, am beneficiat doar de nouă zile, iar pe restul mi le-a mâncat Parchetul printr-un abuz. Abuzul este evident şi este scris negru pe alb, după ce procuroarea a arătat în instanţă şi apoi în materialul scris că eu mi-am permis să fac articole din penitenciar şi mi-am permis să-mi exprim opiniile din penitenciar", a spus Sorin Roşca Stănescu, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost citat să se prezinte în dosarul privind acordarea ilegală de credite de la BRD.

Întrebat cât a durat să scrie celor trei lucrări, Sorin Roşca Stănescu a spus că aproximativ opt luni şi jumătate, precizând că toată procedura de elaborare a cărţilor sale se găseşte la dosarul de la penitenciarul în care şi-a executat pedeapsa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici