Şeful Vămii Naidăş şi-a anunţat angajaţii de controale. Vezi unde erau ascunşi banii din şpăgi

Procurorii anticorupţie arată în documentul prin care cer arestarea preventivă a şefului de la PTF Naidăş, Valentin Bărăgan, că acesta şi-a anunţat subalternii cel puţin o dată de riscul existenţei unor controale, solicitând încetarea temporară a luării de mită.

212 afișări
Imaginea articolului Şeful Vămii Naidăş şi-a anunţat angajaţii de controale. Vezi unde erau ascunşi banii din şpăgi

Şeful Vămii Naidăş şi-a anunţat angajaţii de controale. Vezi unde erau ascunşi banii din şpăgi (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiai Naţionale Anticorupţie (DNA) arată în referatul cu propunere de arestare a unuia din loturile de 15 lucrători de la vama Naidăş că Valentin Bărăgan, şeful PTF Naidăş, a avut rolul de a anunţa "iminenţa unor controale pe linie ierarhică, scopul fiind acela de a nu se periclita activitatea infracţională şi traficul de ţigări".

Astfel, procurorii arată că, în 9 ianuarie 2010, Bărăgan l-a chemat la el pe vameşul Dalibor Iovanovici căruia i-a spus să fie oprite temporar activităţile ilegale care se comiteau la Naidăş. Discuţia dintre cei doi a avut loc, potrivit procuroilor, în prezenţa unui alt lucrător, Valentin Pocol.

"Valentin Pocol: Deci, în momentul ăsta nu intră o ţigară în ţară!

Dalibor Iovanovici: Păi, da. Ieri care am făcut un control amănunţit ....

Valentin Bărăgan: Aveţi grijă, da.

Dalibor Iovanovici: Da.

Valentin Pocol: Da? Deci nu intră o ţigară. Dă-l în p... mea, zece zile nu moare nimeni. Aşa o zis şi ....zece zile să nu mişte nimic!

Dalibor Iovanovici: Asta e.

Valentin Bărăgan: Aveţi grijă la intrare... (....)

Valentin Bărăgan: Materiale de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poţi să şti.

Valentin Pocol: Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nicio ţigară. Deci, acuma m-a sunat de la Bucureşti. Jur!".

Procurorii anticorupţie relatează un alt caz inedit când unul dintre poliţiştii de frontieră de la Naidăş i-a povestit unuia dintre investigatori sub acoperire cum în cazul unui control mai vechi s-a ajuns la ascunderea banilor sub covoarele vameşilor.

Procurorii mai arată că, în 20 noiembrie 2010, poliţistul de frontieră Cristian Daniel Luca i-a povestit investigatorului sub acoperire Grund un episod din activitatea infracţională anterioară când au fost obligaţi să ascundă banii încasaţi ca mită din cauza unui control, subliniind că erau atât de multe bancnote încât nu aveau unde să le ascundă de aşa manieră încât să nu fie sesizate.

"Şi-am luat din ei! Deci nu toţi! Şi-am pus la vameşi. Aveau preş din ăla gros, care nu se cunoştea când călcai cu piciorul.... Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră... Acolo era o chiuvetă... Deci... În noaptea aia o curs chiuveta...Dar culmea, nu mai erau banii acolo!", i-a spus poliţistul Luca investigatorului Grund în timpul relatării sale potrivit procurorilor DNA.

Procurorii au reţinut 30 de vameşi şi poliţişti de la PTF Naidăş în cazul de corupţie de la vamă.

Într-un caz separat, alţi 30 de poliţişti şi vameşi de la punctele Stamora, Foeni şi Deta au fost reţinuţi de DNA, pentru 15 dintre aceştia Curtea de Apel Bucureşti deja a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, urmând să se pronunţe şi pentru restul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici