Sindicatele din educaţie nu renunţă la grevă

Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie, care au participat, luni, la discuţii cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, au anunţat că nu vor renunţa la decizia de a organiza o grevă în data de 5 mai, zi în care urma să aibă loc o teză cu subiect unic.

21 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din educaţie nu renunţă la grevă

Sindicatele din educaţie nu renunţă la grevă (Imagine: Mediafax Foto)

FSLI: Greva programată pentru marţi se menţine

Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat, marţi, că greva programată pentru marţi se menţine şi că li s-a prezentat un document pe care sindicaliştii nu şi-l pot asuma, deoarece nu prezintă date certe privind "sume sau termene".

"Nu avem ce discuta, în condiţiile în care Guvernul dă ordonanţe peste ordonanţe", a declarat Liviu Pop.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat înainte de începerea discuţiilor de la Ministerul Educaţiei că nu se va renunţa la greva programată marţi şi că, eventual, se va putea renunţa la următoarele programate pentru 13 şi 21 mai.

Sindicaliştii din domeniul preuniversitar au susţinut, luni, că reprogramarea tezelor cu subiect unic ar însemna reprogramarea grevelor.

"Întâlnirea de azi (luni - n.r.) trebuia să aibă loc vineri, sâmbătă sau duminică, atunci când domniile lor stăteau la mici şi bere, la muls şi mâncat de oi. Astăzi, cu o zi înaintea tezelor cu subiect unic este puţin cam târziu. Am venit pentru că vom cere 6% din PIB şi nu vom renunţa la acesta. Greva generală se va organiza în funcţie de calentarul stabilit de doamna ministru pentru tezele cu subiect unic. Concret, dacă dânsa reprogramează tezele noi reprogramăm greva”, a explicat Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

El a adăugat că la întâlnirea de luni nu vor fi făcute concesii cu miniştii Educaţiei şi, respectiv, al Finanţelor.

FEN: Ministrul Pogea nu a promis nimic concret, menţinem greva

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat, luni, că ministrul Gheorghe Pogea nu a promis cadrelor didactice "nimic concret" şi că, astfel,  sindicaliştii menţin decizia privind organizarea grevei.

"Ministrul Pogea a ţinut o prelegere de economie foarte bună despre situaţia actuală a României, dar nu a promis nimic concret. Nu s-a pus problema reducerii salariilor şi s-a spus că ar putea exista o posibilă creştere după aplicarea legii unice a bugetarilor, adică din 2010", a spus Ciosu.

Guvernanţii nu au dat asigurări nici în ceea ce priveşte aplicarea Legii 221/2008, aceasta putând să fie aplicată numai atunci când economia se va redresa, a mai spus Ciosu.

Astfel, marţi, toate cadrele didactice şi nedidactice vor organiza grevă, inclusiv în unităţile unde nu sunt sindicalişti. "În opinia mea, toţi ar trebui sa intre, marţi, în grevă, pentru că revendicările noastre vizează toţi salariaţii din învaţământ", a afirmat Ciosu.

Referitor la declaraţiile părinţilor care au anunţat că vor da în judecată profesorii dacă nu se vor prezenta la teza cu subiect unic la Limba română, reprezentantul FEN a spus că "este dreptul lor să acţioneze în instanţă, dar să nu uite că, în 2005, profesorii au ieşit în strada pentru revendicări ale elevilor".

"Nu există altă soluţie decât boicotarea. Pentru celelalte probleme, cerem continuarea negocierilor la nivelul Guvernului, şi chiar mediate de preşedinte, deoarece altă dată, astfel de medieri aveau succes", a spus Ciosu care a adăugat că reprogramarea tezelor cu subiect unic este problema Ministerului Educaţiei.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă o dată pentru reprogramarea tezei la Limba română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici