Sulfina Barbu: Dacă evaluările pentru trimestrele I-II vor fi bune, putem discuta de o indexare a pensiilor

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat marţi, în faţa membrilor Comisiei pentru muncă din Senat, că, dacă evaluările pentru trimestrele I şi II vor fi bune şi se va confirma o creştere economică de 2,3 la sută, se poate discuta o indexare a pensiilor pentru a doua jumătate a anului 2012.

223 afișări
Imaginea articolului Sulfina Barbu: Dacă evaluările pentru trimestrele I-II vor fi bune, putem discuta de o indexare a pensiilor

Sulfina Barbu (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Dacă evaluările pentru trimestrele I şi II sunt bune şi avem confirmată o creştere economică de 2,3 la sută, putem discuta în luna aprilie-mai despre o indexare a pensiilor, astfel încât să vină acest lucru pentru a doua jumătate a anului", a menţionat Sulfina Barbu, întrebată de senatorul PSD Alexandru Cordoş dacă vor fi respectate prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Barbu a explicat că, "pentru Legea 263, decizia luată ce se va regăsi în construcţia bugetului pe anul 2012, de a pleca cu un nivel al pensiilor ca şi în 2011, având o creştere economică estimată între 1,7 şi 2,3% şi un deficit de 1,9%".

Ministrul Muncii a arătat că acesta este un buget "prudent", pentru că este foarte important ca România să îşi poată finanţa deficitul bugetar în primul semestru din 2012, în funcţie de ce se întâmplă la nivel european, în Grecia, în Italia.

Potrivit afirmaţiilor sale, indexarea pensiilor va presupune o rectificare bugetară.

"Din punct de vedere legislativ, acest lucru înseamnă o modificare a prevederii din buget şi o rectificare bugetară. Din păcate, nimeni nu poate certifica astăzi aceste evoluţii economice. Influenţele de la nivel european sunt extrem de importante pentru prima parte a anului 2012 pentru România", a adăugat ministrul.

Guvernul a convenit cu FMI şi CE să îngheţe salariile şi pensiile, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv, Jeffrey Franks. "Am convenit ca, dacă condiţiile permit, să se facă o majorare limitată a salariilor din sectorul public şi al pensiilor", a spus Franks.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PDL, că pensiile şi salariile vor creşte anul viitor în situaţia optimistă, iar, dacă situaţia se înrăutăţeşte, acestea vor rămâne "neatinse", Guvernul fiind dispus să acceseze banii din acordul de precauţie.

Sever Voinescu a spus, după şedinţa BPN al PDL, referitor la bugetul de stat pe 2012, că acesta trebuie să asigure la sfârşitul anului 2012 în execuţie un deficit de maximum 3%, arătând că aceasta înseamnă ca anul să pornească pe un deficit construit de 1,9%.

"Dacă lucrurile evoluează bine şi suntem în primele luni ale anului în situaţia în care pieţele se liniştesc şi economia poate să meargă bine înainte, există în mod real posibilitatea de majorare a cheltuielilor, respectiv a pensiilor şi a salariilor, în mod concret, dar în condiţiile unei situaţii economice care ne va permite să nu depăşim la sfârşitul anului 3%. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, practic, pensiile şi salariile vor rămâne neatinse, vor îngheţa la nivelul la care se află şi Guvernul este dispus să acceseze banii pe care îi are la dispoziţie în cadrul acordului de precauţie", a spus Voinescu.

Salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice, potrivit deciziei luate, luni, de membrii coaliţiei de guvernare.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, joi, după întâlnirea avută cu membrii delegaţiei FMI, BM şi CE, că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi salariile din sectorul bugetar.

"Cert este că nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile şi cu salariile. Deci acest lucru este agreat de Guvern, troica (FMI, UE şi Banca Mondială - n.r.), şi am fost şi eu informat astăzi, cum am mai fost informat şi la discuţia trecută, că nu acesta este obiectivul, reducerea salariilor", a reafirmat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici