Turcan: Procentul notelor de trecere la evaluarea naţională nu se datorează performanţei, ci subiectelor uşoare

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan afirmă că procentul de absolvenţi de clasa a VIII-a "cu note de trecere la evaluarea naţională a crescut nu datorită performanţei sporite din sistem, ci pe seama subiectelor mai uşoare", adăugând că învăţământul românesc este "prea permisiv cu frauda".

203 afișări
Imaginea articolului Turcan: Procentul notelor de trecere la evaluarea naţională nu se datorează performanţei, ci subiectelor uşoare

Turcan: Procentul notelor de trecere la evaluarea naţională nu se datorează performanţei, ci subiectelor uşoare (Imagine: Liviu Chirica/ Arhiva Mediafax Foto)

Raluca Turcan a declarat miercuri, la Sibiu, unde PDL îşi lansează strategia pe educaţie, că "România pare să fie blocată într-un sistem care nu poate sau nu vrea să avanseze".

"Procentul de absolvenţi de clasa a VIII-a cu note de trecere la evaluarea naţională a crescut nu datorită performanţei sporite din sistem, ci pe seama subiectelor mai uşoare. Realitatea în sine nu este satisfăcătoare. Putem încerca s-o cosmetizăm la un examen sau altul, dar testele internaţionale PISA nu mint, după cum nici performanţa economiei româneşti nu minte. La testul PISA din 2009, România a fost ultima dintre ţările UE, iar din Europa doar Albania şi Muntenegru s-au clasat în urma noastră", a afirmat Turcan.

Potrivit acesteia, statul român nu a privit constant educaţia ca pe o prioritate naţională.

"Învăţământul românesc a fost neglijat multă vreme. A fost neglijat şi livrat mediocrităţii pentru a mulţumi parcă pe toată lumea. Din păcate, însă, mulţi dintre cei mulţumiţi de mediocritate şi şmecherie devin asistaţi sau clienţi ai unor fabricanţi de diplome. Factorul politic, din păcate, vine uneori să întărească prejudecăţile şi mediocritatea - de exemplu, atunci când exonerează de răspundere un premier dovedit plagiator sau când coboară standardele de evaluare doar pentru a vinde iluzia unei performanţe mai bune", a susţinut Turcan.

Ea a adăugat că învăţământul românesc nu este centrat pe performanţă, nu pune accent pe formarea continuă a cadrelor didactice şi este "prea permisiv cu frauda", având standarde etice încă scăzute.

La lansarea strategiei PDL intitulată "Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională", participă liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.

Dezbaterea are loc într-o hală industrială a unei companii din Sibiu, care produce componente auto, printre care cauciucuri şi cutii cu produse.

Un procent de 75,91 dintre elevi au luat note peste 5 la Evaluarea Naţională, cele mai bune rezultate fiind în judeţul Brăila, respectiv 89,82%, iar cele mai scăzute în Olt, cu 60,98%, potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizate de Ministerul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici