CSU Ploieşti a câştigat al şaptelea titlu naţional consecutiv

Echipa de baschet masculin CSU Ploieşti a câştigat cel de-al şaptelea titlu naţional consecutiv, după ce a învins, joi, pe teren propriu, în meciul patru al finalei, formaţia "U" Mobitelco Cluj, scor 72-67 (39-33).

15 afișări
Imaginea articolului CSU Ploieşti a câştigat al şaptelea titlu naţional consecutiv

CSU Ploieşti a câştigat al şaptelea titlu naţional consecutiv (Imagine: Mediafax Foto)

În ultima lor şansă pentru a prelungi finala, clujenii au început hotărâţi meciul de joi, scor 6-9 (min. 4), dar n-au reuşit să menţină ritmul, plătind tribut ratărilor copilăreşti (20-13, prima pauză). Sfertul secund a fost dominat de ambiţia gazdelor, care trăgeau cu ochiul la medaliile de campioni din apropierea terenului, reuşind să-şi păstreze avantajul şi după 20 de minute, scor 39-33. Time-out-urile formaţiei ploieştene din sfertul secund au fost conduse şi de preşedintele Alex Iacobescu.

"U" Mobitelco nu a cedat însă, 49-47 (min. 27), luptând pentru fiecare minge, dar şi ratând în momente-cheie. Câteva infracţiuni ale jucătorilor ploieşteni, trecute prea uşor cu vederea de arbitri, nu au schimbat însă tabela nici la ultima pauză, 53-52.

La reluare, americanul Dykes a produs momentul meciului, marcând din slam-dunk peste căpitanul ploieştenilor Virgil Căruţaşu, aducându-şi echipa în avantaj după 25 de minute, 53-54. A urmat un fault neacordat pe atacul lui Thomson, de la "U" Mobitelco, iar Cepulis şi-a făcut datoria de la trei puncte, plus o liberă, 57-54. Apoi, a început ruleta scorului, ambele echipe conducând la limită, în uralele sau huiduielile publicului (57-58, 65-63). Cel mai bun jucător al clujenilor, Kyndall Dykes, a egalat, cu trei minute înainte de final, 65-65, scor la care ambele echipe au "înnebunit", ratând ca la nivelul juniorilor.

Miza şi-a pus amprenta, ultimul minut fiind foarte disputat. CSU Ploieşti s-a dus la 67-65, clujenii au ratat următorul atac, când mai erau 50 de secunde de joc, dar au revenit la 68-67, cu 20 de secunde rămase din meci, moment în care antrenorul Arnautovici a cerut time-out pentru gazde. Sârbul Cuici a ratat ambele aruncări libere, iar Hargrove, cu 4 secunde rămase din joc, a transformat totul într-o formalitate, profitând de greşeala adversarilor, 72-67, punctând a patra victorie din finală a formaţiei CSU Ploieşti şi, automat titlul naţional.

Marcatori:

CSU Ploieşti - Hargrove 19 puncte, Căruţaşu 15, Cepulis 10, Griffith 8, Szijarto 8, Ilici 5, Blidaru 5, Burleson 2.

"U" Mobitelco Cluj - Dykes 21 puncte, Silvăşan 13, Cuici 12, Medvedj 10, Chetreanu 7, Krstanovici 2, Thomson 2.

În primele trei meciuri, ploieştenii au câştigat de două ori în deplasare (77-76 şi 113-111), şi o dată acasă, miercuri, cu 83-77. Pentru echipa CSU Ploieşti succesul de joi reprezintă câştigarea celui de-al şaptele titlu naţional consecutiv, la care se adaugă şi şase trofee ale Cupei României.

Meciurile trei şi patru ale finalei s-au disputat sub spectrul suspendării jucătorului ploieştean Cătălin Burlacu, aflat sub o investigaţie a Agenţiei Naţionale Anti-Doping. O probă recoltată jucătorului, la finalul meciului trei din primul tur al play-off-ului, cu BCMUS Piteşti, a fost pozitivă, ANAD luând decizia de a-l suspenda provizoriu, dar şi de a-l audia joi dimineaţă.

Forul de la Bucureşti a stabilit apoi o nouă audiere a baschetbalistului, cea finală, în care se va lua şi decizia privind proba recoltată în 20 aprilie. Cătălin Burlacu nu a avut drept de joc nici în meciul de miercuri, nici în meciul de joi. Jucătorul a fost supus unui alt test anti-doping în 4 mai, la finalul partidei din semifinale, cu Gaz Metan Mediaş, al cărei rezultat a fost negativ, potrivit unei adrese remise joi, de ANAD, clubului ploieştean.

La finalul meciului trei al finalei, câte 10 jucători din ambele echipe au fost supuşi testelor anti-doping de către ANAD, rezultatele urmând a fi comunicate în scris sportivilor în cauză şi cluburilor lor, dar şi federaţiei, în minimum 10 zile.

În lunile februarie şi martie au fost depistate alte două probe pozitive în baschetul masculin românesc, ale americanilor David Lawrence ("U" Mobitelco Cluj), respectiv Monty Mack (Steaua Bucureşti), după consum de cannabis. Lawrence şi-a ispăşit pedeapsa de o lună de suspendare (martie), fiind şi accidentat din cauza unei rupturi de ligamente încrucişate, şi a plecat în urmă cu o săptămână în SUA, pentru operaţie. Monty Mack a părăsit însă România fără a se prezenta la audierea programată de ANAD, cazul său fiind trimis spre WADA, agenţia internaţională de profil, şi FIBA.

În consecinţă, FR Baschet va impune tuturor cluburilor în sezonul viitor, ca legimtimarea oricărui jucător străin să fie însoţită şi de un test anti-doping, efectuat la laboratorul din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici