Formula 1: Noul format al calificărilor eliminatorii va fi abandonat după prima cursă a sezonului

Noul format al calificărilor eliminatorii din Formula 1 va fi abandonat după prima cursă a sezonului 2016, Marele Premiu al Australiei, în urma unui acord între echipele participante, potrivit site-ului specializat thecheckeredflag.co.uk.

440 afișări
Imaginea articolului Formula 1: Noul format al calificărilor eliminatorii va fi abandonat după prima cursă a sezonului

Formula 1: Noul format al calificărilor eliminatorii va fi abandonat după prima cursă a sezonului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Săptămâna trecută, echipele din Formula 1 au aprobat noul format propus de Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), care a introdus calificări eliminatorii. Conform noului sistem, piloţii sunt eliminaţi treptat pe durata Q1, Q2 şi Q3, în loc să se tragă linie la finalul fiecăreia dintre cele trei părţi ale sesiunii. Astfel, piloţii vor avea un timp scurt de a stabili un tur rapid – 7, 6, respectiv 5 minute pentru fiecare parte a sesiunii -, iar apoi câte unul va fi eliminat la fiecare 90 de secunde scurse. Q2 va începe cu 15 piloţi, în timp ce Q3 va avea la start doar 8, primii doi urmând să se lupte pentru pole-position în ultimele 90 de secunde.

În urma unei întâlniri care a avut loc duminică, după Marele Premiu de Formula 1 al Australiei, managerii şi directorii echipelor au ajuns la un acord pentru a reveni la vechiul sistem pentru calificări, care va intra în vigoare înaintea Marelui Premiu al Bahrainului. Şefii Formulei 1 au convenit că noul format al calificărilor eliminatorii nu furnizează suficientă acţiune şi competitivitate, pe ultimul segment al întrecerii.

Mai mulţi piloţi, printre care Fernando Alonso şi Sebastian Vettel, şi-au exprimat public părerile împotriva noului sistemul de calificări. Vettel consideră că sportul nu are parte de conducerea adecvată, spunând că deşi înţelege entuziasmul adus de nişte calificări ce ar putea da peste cap ordinea firească la start, „sportul trebuie să rămână sport şi cel mai rapid pilot trebuie să fie primul, odată cu cea mai bună echipă”, potrivit BBC.

Potrivit publicaţiei Autosport, Toto Wolff, şeful Mercedes-Benz Motorsport, a declarat: "A fost o întâlnire, în urma căreia s-a luat o decizie unanimă, pentru a reveni la vechiul format al calificărilor. Acordul trebuie ratificat de Comisia Formulei 1, dar nu cred că vom avea probleme în acest sens. Aş vrea să văd cine se va opune deciziei noastre, având în vedere dezamăgirea din calificările de la Melbourne. În câteva zile se va rezolva totul, vom reveni la normal".

Modificările trebuie să fie aprobate de Grupul de Strategie şi de Comisia Formulei 1, înainte de a ajunge pe masa Consiliului Mondial al Federaţiei Internaţionale de Automobilism.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici