Codeina poate fi fatală pentru unii copii, după îndepărtarea amigdalelor

Administrarea de codeină, un analgezic puternic, după îndepărtarea amigdalelor poate să conducă la deces în cazul unora dintre copiii care au suferit această intervenţie chirurgicală, potrivit unui studiu apărut în revista medicală New England Journal of Medicine.

155 afișări
Imaginea articolului Codeina poate fi fatală pentru unii copii, după îndepărtarea amigdalelor

Codeina poate fi fatală pentru unii copii, după îndepărtarea amigdalelor (Imagine: Dragoş Cristescu/Mediafax Foto)

Medicul Gideon Koren, pediatru şi profesor de toxicologie la Universitatea Western Ontario din Toronto, a descoperit acest lucru în urma decesului unui copil în vârstă de doi ani, după o intervenţie chirurgicală de rutină prin care i s-au extras amigdalele.

Inflamarea amigdalelor se tratează, în general, cu antibiotice, iar extragerea lor devine necesară în cazurile în care pacienţii suferă de sindromul de apnee în somn.

Copilului operat de medicul Gideon Koren i-a fost administrată codeină, o substanţă alcaloidă, împotriva durerilor. În cea de-a doua noapte după intervenţia chirurgicală, el a făcut febră şi a fost găsit mort în dimineaţa următoare.

Ancheta a stabilit că mama lui i-a administrat dozele de sirop de codeină prescrise. Gideon Koren a descoperit că acest copil era purtătorul unei gene care accelerează metabolizarea codeinei în organism.

Această anomalie are ca rezultat producerea de către organism a unei cantităţi prea mari de morfină, ce poate fi fatală în unele cazuri.

Oamenii de ştiinţă cred că 1% dintre persoanele albe sunt purtătoare ale acestei variaţii genetice. În cazul persoanelor de culoare, însă, acest procent ajunge la 30%.

"Acest incident demonstrează necesitatea ţinerii copiilor sub supraveghere în spital timp de cel puţin 24 de ore după operaţia chirurgicală", a explicat autorul studiului.

În cele mai multe cazuri, copiii supuşi unei amigdalectomii sunt externaţi în aceeaşi zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici