EVENIMENTUL SPAŢIAL al anului: Sonda New Horizons a transmis imagini cu munţii de pe Pluto - FOTO

Munţii îngheţaţi de pe Pluto şi o nouă imagine a celui mai mare satelit al său, Charon, se numără printre descoperirile anunţate miercuri de echipa New Horizons de la NASA, la numai o zi după ce misunea spaţială a trecut pe lângă cea mai îndepărtată planetă.

1915 afișări
Imaginea articolului EVENIMENTUL SPAŢIAL al anului: Sonda New Horizons a transmis imagini cu munţii de pe Pluto - FOTO

EVENIMENTUL SPAŢIAL al anului: Sonda New Horizons a transmis imagini cu munţii de pe Pluto (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii americani susţin că rezultatele obţinute de la sonda spaţială New Horizons sunt uimitoare şi depăşesc cele mai înalte aşteptări, potrivit NASA.

Într-o imagine ce înfăţişează o zonă ecuatorială a planetei pot fi observată o zonă muntoasă cu vârfuri care se înalţă la 3.500 de metri deasupra suprafeţei îngheţate.

Munţii de pe Pluto s-au format cu doar 100 de milioane de ani în urmă, fiind destul de tineri într-un system solar vechi de 4,56 miliarde de ani. Este posibil ca zona din imagine, ce reprezintă aproximativ 1% din suprafaţa planetei, să fie activă geologic în prezent.

“Aceasta este una din cele mai tinere suprafeţe pe care le vom vedea vreodată în sistemul solar”, susţine Jeff Moore, membru al echipei Horizons Geology, Geophysics and Imaging, de la centrul de cercetări NASA din Monf Field, California. 

O nouă imagine a satelitului Charon prezintă un relief variat. Cercetătorii au fost surprinşi de aparenta lipsă a craterelor.

New Horizons a evidenţiat şi alţi membri mai mici ai sistemului plutonian, care include încă patru sateliţi: Nix, Hidra, Styx şi Kerberos. O imagine a satelitului Hydra este prima care relevă forma neregulată a acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici